Які аналізи допоможуть діагностувати анемію?

Які аналізи допоможуть діагностувати анемію?

Анемія - це одне з найпоширеніших гематологічних захворювань. Нестача кисню, яка супроводжує анемію, може призвести до важливих проблем зі здоров'ям, таких як серцево-судинні захворювання, ускладнення під час вагітності тощо. Саме тому вчасна діагностика цього захворювання є основою швидкого одужання та збереження високої якості життя. Здати усі необхідні аналізи для виявлення анемії можна у будь-якому з відділень мережі INVIVO та швидко отримати результат діагностики.

Через що виникає анемія?

Анемія може бути викликана кількома факторами: дефіцитом поживних речовин, неправильним харчуванням (або недостатнім засвоєнням поживних речовин), інфекціями, запаленнями, хронічними захворюваннями, захворюваннями, що супроводжуються постійною незначною крововтратою (міоми матки, виразкова хвороба, хвороба Крона та НВК), а також спадковими порушеннями роботи кісткового мозку.

Дефіцит заліза вважається найпоширенішим дефіцитом поживних речовин, що призводить до анемії. Дефіцит вітаміну А, фолатів, вітаміну В12 та рибофлавіну (вітаміну В2) також може призвести до анемії через їхню специфічну роль у синтезі гемоглобіну та/або виробництві еритроцитів.

Постійні рясні менструальні кровотечі, наявність новоутворень матки або ендометрію. виразок слизових оболонок ШКТ, що супроводжуються втратою крові зазвичай призводять до анемії.

Поширеною причиною анемії є спадкові захворювання еритроцитів. До них відносяться такі стани, як α- і β-таласемія через порушення синтезу гемоглобіну, серповидноклітинна анемія через зміни в структурі гемоглобіну, інші гемоглобінопатії та аномалії будови мембрани еритроцитів.

Ознаки та симптоми анемії

Загальні симптоми, які можуть бути характерні для різних форм анемії включають:

  • слабкість
  • запаморочення
  • холодні руки та ноги
  • головний біль
  • задишка, особливо при фізичному навантаженні
  • блідість шкіри та слизових оболонок жовтуватий
  • "воскоподібний" відтінок шкіри
  • прискорене дихання та серцебиття
  • запаморочення при вставанні
  • виникнення синців та дрібних крововиливів (при апластичній
  • анемії)

лікар

Які аналізи допоможуть діагностувати анемію?

  1. Загальний клінічний аналіз крові (ЗАК): даний аналіз дозволяє оцінити кількість еритроцитів, концентрацію гемоглобіну, гематокрит та інші показники крові, що допомагає виявити анемію та визначити її тип.
  2. Пошук атипових та незрілих форм клітин крові: дозволяє оцінити морфологію та розміри еритроцитів, виявити аномалії їх форми, що може вказувати на конкретний тип анемії.
  3. Визначення заліза в сироватці крові (Fe): допомагає виявити дефіцит заліза, що є однією з основних причин залізодефіцитної анемії.
  4. Визначення рівня вітаміну В12 (кобаламіну) та фолієвої кислоти (В9): дослідження, що допомагають виявити анемію, пов'язану з дефіцитом вітамінів групи В, таку як мегалобластна або мікроцитарна анемія.
  5. Аналіз на гемоглобінопатії: потрібен для визначення наявності специфічних гемоглобінів, що можуть призводити до гемолітичної анемії.
  6. Оцінка кількості ретикулоцитів: аналізатор вимірює кількість ретикулоцитів у крові, що дозволяє оцінити швидкість регенерації еритроцитів та виявити причину анемії.

Ці аналізи допомагають ідентифікувати різні типи анемії та визначити їх причини для складання тактики лікування.

Підготовка до аналізів

Для аналізу використовується венозна кров. За 12 годин до аналізу важливо утриматися від фізичних навантажень, вживання жирної їжі, алкоголю, нікотину, лікарських препаратів. Якщо неможливо скасувати прийом ліків, слід повідомити про це співробітнику лабораторії. У день аналізу рекомендується випити склянку негазованої води без барвників та підсолоджувачів з метою полегшення забору крові.

Розшифровка результатів

Важливо відзначити, що результати аналізу не становлять самостійного діагнозу та вимагають обговорення з вашим особистим лікарем (гематологом, терапевтом тощо).

Завітайте до мережі INVIVO та пройдіть усі необхідні обстеження!

Дізнатись більше інформації про дослідження, акційні пропозиції та знайти найближче до вас відділення можна на сайті invivo.ua.
 



На початок