Коли потрібно змінювати автомобільні шини

Коли потрібно змінювати автомобільні шини

Служити завжди автомобільні шини не можуть. Рано чи пізно доведеться нову резину купити, щоб кожна поїздка приносила максимум задоволення і завжди була безпечною.

Стан покришок водій повинен контролювати регулярно. Доводити їх до критичного показника категорично не можна – це небезпечне явище, яке будь-якої миті може призвести до тяжких наслідків.

Є чотири основні фактори, які вказують, що прийшов час нові шини купити, перейшовши за цим посиланням https://goroshina.ua/catalog/shini:

  1. Зношення компаунду. Нові покришки випускаються із товщиною гумового шару мінімум 8 міліметрів. Чим менше матеріалу на поверхні, тим гіршими стають їздові якості резини. Коли на протекторі залишається трохи більше 3 мм шару (літні шини) чи 4 мм (зимові скати), зволікати не можна – потрібна заміна. Критичним показником для шин на легкові авто є 1,6 мм – у таких випадках виїжджати на дорогу дуже небезпечно.
  2. Нерівномірне зношення протектора. Ще один нюанс, який досить часто зустрічається – коли гума на різних сторонах автомобіля стирається нерівномірно. До цього призводять такі фактори:
  • несправність елементів підвіски;
  • зайвий або нестача тиску всередині колеса;
  • велике навантаження регулярно припадає на один бік машини.

Тут багато залежить від типу малюнка протектора. Якщо купити резину з ненаправленим візерунком, можна виправити ситуацію шляхом перестановки місцями шин. Гірше із спрямованим протектором – такі колеса потрібно встановлювати лише на певний бік автомобіля.

Якщо різниця у зносі дуже помітна, подітися нікуди – доведеться купувати нові шини. За відсутності балансу між колесами погіршується стійкість та керованість машиною на трасі.

  • Механічні ушкодження. Багато в чому термін ефективної служби шин залежить від умов, у яких вони експлуатуватимуться. Нерівні дороги, агресивний стиль водіння – ці фактори призводять до проколів та порізів покришок. Якщо пошкодження не надто глибоке, його можна усунути у шиномонтажній майстерні. Проте й у цьому випадку краще замислитися над заміною гуми – пошкодження скатів може позначитися навіть при невеликій нерівності на дорозі.

Якщо глибина проколу або порізу від 5 мм, такі шини використовувати для їзди не рекомендується.

  • Мікротріщини. На покришки погано впливають прямі сонячні промені та потоки вітру. Матеріали гумової суміші не можуть довго зберігати еластичність, від чого страждає зносостійкість шин. При їзді на компаунді утворюються мікротріщини, розмір яких тільки збільшуватиметься. Будь-якої миті шина може не витримати і розірватися на ходу, які від цього будуть наслідки – невідомо.

Сезонна заміна шин

Необхідна процедура для кожного водія. Восени та навесні доводиться міняти шини по сезону, щоб їзда була комфортною та безпечною.

На літній резині можна їздити, поки середньодобова температура не опуститься нижче +7 градусів. На цей період краще купити диски литого типу, які легші за вагою та виглядають дуже привабливо.

Зимові покришки потрібні, коли наближаються перші заморозки. До їх складу входять стійкі до холодів компоненти, які навіть за 30-градусного морозу не дозволяють резині дубіти. Під зимові шини диски краще підбирати сталеві - вони набагато міцніші і не розколються навіть після сильних ударів.

Догляд за шинами – важливий і відповідальний процес. Водій повинен завжди знаходити час для огляду покришок, щоб зменшити ризики при їзді. Це питання безпеки його й інших учасників дорожнього руху, про повагу до яких забувати ніколи не можна.



На початок