Чому духовка клацає, але не гріє?

Розглядаємо можливі причини та вирішення проблеми, коли духовка видає звуки, але не нагріває страви. Дізнайтеся, як виправити це неприємне явище."

Чому духовка клацає, але не гріє?

Щоб визначити, чому техніка несправна, іноді достатньо поспостерігати за тими проявами, які відбуваються під час увімкнення приладу. Нерідко, сам прилад дає нам підказку про те, що саме є причиною того, чому він не працює. Наприклад, основним призначенням духової шафи є нагрівання своєї камери для подальшого приготування випічки. Майстри з СЦ https://nikolaev-remont.com.ua які займаються ремонтом духовок спостерігають, якщо нагрівання не відбувається, це може бути проявом низки різних несправностей, вірогідних поломок біля десятка варіантів.

Але якщо поспостерігати за проявом поломки, наприклад, почути клацання при спробі увімкнути духовку, це в значній мірі спрощує проведення діагностики та направляє майстра в необхідне русло.

Причина, чому клацає духовка 

Тож, нам вже зрозуміло, що відсутність нагрівання камери в духовій шафі може бути проявом поломок різного характеру. Щоб виявити джерело несправності, майстер має провести діагностику. Однак, перед тим як почати виявлення поломки, спеціаліст тестує роботу духової шафи та оглядає його. Це допомагає майстру зорієнтуватися в направленні проведення діагностики.

Якщо ми маємо справу з електричною духовкою й при підключенні вона починає видавати клацаюче звучання, це може бути свідченням про несправність роботи термостату. При спробі увімкнення нагрівальних елементів, датчик передає невірну інформацію на керуючу плату або не передає її зовсім, що не дозволяє провести увімкнення духовки. Це продовжується, тому клацання може періодично повторюватися, поки духовка ввімкнена.

Окрім термостату, клацаючі звуки може видавати таймер. Якщо він несправний, нагрівання ТЕНу духовки може не запускатися через викривлену інформацію від таймеру духовки, котру він передає на керуючу плату. Механічний таймер більш схильний клацанню й також здатний своєю поломкою спровокувати відсутність нагрівання.

У випадку газової духовки, клацаючі звуки може видавати система елетророзпалу. Однак, якщо клацання є, але полум’я не розпалюється, слід робити діагностику з подачі газу на горілку, перевірити систему газ-контролю або горілки й форсунку на забруднення.

Чому духовка клацає, але не гріє. Основні причини

Клацаючі звуки й відсутність нагрівання духовки є лише наслідком. Але які можуть бути причини такої несправності. Розуміння причини виникнення поломки достатньо важливі, адже в такому випадку ми можемо уникнути появи поломки або уникнути її повторного прояву, якщо поломка вже виникла.

Основні причини, чому духовка клацає, але не гріє:

  • Перепад напруги в електричній мережі – нестабільні електромережі із заниженою або завищеною напругою, яке, до того ж може ще й «скакати», вкрай небезпечні для будь-якої техніки. З цієї причини можуть погоріти контакти та внутрішня проводка, в наслідок чого виходять з ладу окремі елементи приладу, наприклад, термостат.
  • Внутрішнє замикання – прояв несправності в наслідок внутрішнього замикання вкрай схожий на перепад напруги, наслідки можуть бути такими ж або мати більший масштаб ураження.
  • Забруднення термостату – на датчик цілком може потрапляти волога, жир або якісь частки їжі. Якщо таке відбувається, датчик може вийти з ладу, вимірювати параметри роботи духовки с викривленою інформацією, можуть окислитися контакти, в наслідок чого термостат перестане працювати.
  • Механічний таймер пошкоджений – якщо ручка механічного таймеру пошкоджена, його неможливо запустити в роботу або перемкнути в ручний режим. Таким чином, ТЕН не здатний запуститися в роботу для нагрівання, хоча він цілком справний.
  • Поломка системи газ-контроль – може бути викликана перегорянням контактів або забрудненням термопари. При спробі запустити в роботу газову духовку спрацьовуватиме електророзпал, ми чуємо характерне клацання, але полум’я не розпалюється, духовка не гріє.

Чому духовка клацає, але не гріє. Основні причини

Як усунути несправність 

Якщо причиною поломки стає перепад напруги або внутрішнє замикання, особливу увагу слід звернути при діагностиці контактів та внутрішній проводці. Всі пошкодженні та погорілі проводи слід замінити на нові, їхнє поновлення недоцільне. Якщо має місце окислення контактів або їхнє перегоряння, слід перепаяти пошкодженні елементи та провести чищення окису. В цьому може допомогти спирт. Перевірку контактів та проводки ефективно проводити за допомоги мультиметру.

В деяких випадках, перепад напруги призводить не тільки до псування контактів та проводки, але й деяких датчиків або елементів духовки. Наприклад, цілком вірогідно, що може знадобитися заміна термостату. Якщо він перегорів через скачки напруги, його слід замінити. У випадку, якщо термостат виявився забруднений жиром або іншими побічними продуктами функціонування духовки, його можна спробувати почистити.

Ремонт механічного таймеру, частіше за все, полягає в заміні ручки таймеру та його механізму. Для цього слід зняти захисну панель, демонтувати механізм таймеру та встановити на його місце новий.

Як усунути несправність в духовках

У випадку несправності системи газ-контроль в газовій духовці, слід виявити несправний елемент та замінити його, або ж заміні підлягає вся система в цілому.

Якщо все вищесказане не допомагає, то варто звернутися до професіоналів - nikolaev-remont.com.ua/remont-gazovyh-plit.



На початок