Демон з великими сумними очима: Київ у житті Михайла Врубеля

Демон з великими сумними очима: Київ у житті Михайла Врубеля

Михайло Врубель любив повторювати: «Який прекрасний, проте, Київ! Я люблю Київ! Шкода, що я тут не живу». Роки, проведені в цьому місті, вплинули на стиль художника і на його життя в цілому.

«Потрібен майстер для виконання мальовничих робіт»

Наприкінці ХІХ ст. Найвпливовіший київський історик мистецтв Адріан Прахов підшукував художника для реставрації фресок Кирилівської церкви, датованих XІІ століттям.

Пітерський професор живопису П. Чистяков порадив Прахову запросити свого талановитого учня. 1884 року 27-річний Михайло Врубель приїжджає до Києва. Доречі, початкову освіту Врубель отримав в Одесі.

Він приїхав до Києва нікому не відомим художником. За чотири роки тут склався його творчий метод. Тут він знайшов свої «очі», які вперше зобразив на одній з фресок Кирилівської церкви.

Оселився Врубель на вулиці Опанасівській (суч. Івана Франка). Вранці він перетинав Львівську площу, потім через Лук'янівку прямував до будинку Багговута. А потім стежкою вздовж струмка художник приходив до Кирилівської церкви.

Особи киян, які відображені в роботах Врубеля

Цікаво, що моделями біблійних образів, створених художником для Кирилівської церкви, послужили кияни. Прототипом образу Діви Марії у роботі «Зібрання Святого Духа» стала Марія Єршова, фельдшер, яку художник зустрічав у будинку Прахових.

М. Врубель. Сошествие Святого Духа

У особі одного з апостолів (3-й ліворуч) можна розрізнити риси самого професора Прахова. У образах апостольської групи вгадується також подібність з іншими городянами, що жили на той час.

Дівчинка на тлі перського килима

Якось у 1886 році Врубель, який гостро потребував грошей, прийшов до київського лихваря Дахновича. Тут він побачив дочку господаря і був уражений її великими сумними очима. У його уяві відразу виник сюжет майбутньої картини.

Лихвар навіть уявити собі не міг, що майбутнє полотно Михайла Врубеля «Дівчинка на тлі перського килима» не тільки увічнить його дочку, а й увійде до скарбниці світового живопису.

На жаль, портрет доньки в екзотичних арабських декораціях Дахнович не сподобався, картину він не купив, незважаючи на те, що Врубель дуже розраховував на гонорар.

М. Врубель. Девочка на фоне персидского ковра

Більш деталей про життя Михайла Врубеля в Києві та його творчість можна знайти на Мій Київ. Ви дізнаєтесь, розпис якої ще церкви хотіли доручити цьому визначному художнику та чим, окрім живопису, Врубель займався у Києві.



На початок