12 та 13 червня команда Антикафе «Час Є» провела перший Айдіатон «Культурні урбаністи»

По матеріалам Антикафе
15.06.2021 · 11:38 · переглядів - 1715

Локацію надав партнер заходу – Бердянський художній музей імені Ісаака Бродського

12 та 13 червня команда Антикафе «Час Є» провела перший Айдіатон «Культурні урбаністи»

Понад 30 учасників та учасниць заходу протягом двох днів аналізували проблеми Бердянська та генерували ідеї для впливу на них. У результаті, розробили 5 концептів унікальних арт-об’єктів. Кожний із них підіймає важливі питання та мотивує на позитивні зміни.

Що таке айдіатон? Це швидкий груповий формат заходу, на якому створюють нові проєкти, виходячи із існуючих проблем міста.

«Багато разів чула від чиновників та держпосадовців думки пор те, що Бердянську не вистачає нових креативних і прогресивних ідей. Тому й вирішили провести захід, на якому мешканці та гості міста самостійно генерують ідеї, які потім перетворюються у проєкти. Проєкти вийшли свіжі і дуже цікаві!», — розповіла директорка Антикафе «Час Є» Ксенія Клейнос.

Щоб додати відчуття змагання та подивитися на проєкти зі сторони, організатори запросили жюрі, до якого війшли:

  • Максим Гончарук – підприємець та Голова правління Громадської спілки «Бердянська локальна туристична організація»;
  • Алла Кривоус  – підприємиця з досвідом понад 25 років, цьогорічна лауретка премії обладміністрації «Господиня свого краю»;
  • Оксана Антолик – керівниця клубу «Маяк», волонтерка, авторка низки проєктів, важливих для Бердянської громади.

Запропоновані під час айдіатону проєкти націлені на привернення уваги до таких проблем:

  • сортування сміття, екологія і усвідомлене споживання; 
  • недостатня кількість майданчиків для молоді та підлітків; 
  • відсутність громадських просторів і зелених зон для мешканців міста. 

Кожен із запропонованих арт-об’єктів здатний стати туристичним магнітом Бердянська. Коли хоча б кілька з них будуть втіленні в життя, місто стане ще цікавішим та привабливішим для туристів.

Після завершення Айдіатону «Культурні урбаністи» участники та учасниці заходу, команда Антикафе «Час Є» у співпрраці з Молодіжною радою Бердянська, ГО «Агенція креативних змін Більше» і ГО «Казки України» приступили до формлення проєкту для подачі на конкурс «Бюджет участі» у Бердянську. Коли проєкт пройде відбір і буде опубліковано, його зможе підтримати голосов кожний мешканець міста.

«Очікуванний і все одно вражаючий результат айдіатону в тому, що дивовижні мешканці та гості міста об’єднались і створили п’ять прогресивних концептів арт-об’єктів з глубоким сенсом», – розповіла Олена Манжура, яка приїхала на захід із Харкова, – «Крім того, ми навчилися бачити приголомшливі ідеї в буденному та перетворювати їх на працюючі проєкти».

Команда Антикафе «Час Є» реалізовує проєкт «Культурні урбаністи» з серпня 2020 року. За цей час вони провели понад 50 заходів різного формату. Проєкт реалізують завдяки підтримці «Європейському фонду за демократію».

Якщо у вас є ідея, у вас болить за місто, та ви хочете долучитися і створювати щось нове креативне і прогресивне для Бердянська, долучайтесь до групи «Культурні урбаністи» у Фейсбуці, Інстаграмі чи Телеграмі. 

Авторка фото: Патріція Станішевська




Останні новини Бердянська
сьогодні, 25 квітень, четвер 2024
вчора, 24 квітень, середа 2024
23 квітень, вівторок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок