Чесні правила проти депутатської амнезії

Бердянськ 24
04.12.2015 · 16:20 · переглядів - 555

Як позбутись дерибану в місцевих радах та змусити їх ефективно працювати

Чесні правила проти депутатської амнезії

Перший місяць після місцевих виборів країна продовжує існувати в режимі "великого переділу". Нові та старі новообрані місцеві еліти ділять все: хлібні посади, насиджені схеми, комунальні підприємства, вплив та владу.

Великі та малі скандали, які вже встигли розгорнутися на засіданнях місцевих рад в усіх куточках України, показують, що оновлення персоналій не веде ні до чого путнього, якщо правила гри лишаються старими.

І навпаки, якби місцева влада вчасно публікувала проекти рішень, допускала на засідання усіх охочих та розробила дієві механізми звітування та відкликання депутатів і мерів – дерибан та свавілля були б неможливими в принципі.

Коаліція "Прозорі ради", яка була створена близько півроку тому, спрямована саме на це – запровадити на місцевому рівні прозорі та чесні правила гри, які мали базуватися на новому антикорупційному законодавстві, яке парламент прийняв протягом минулого року.

Узявши 5 нещодавно-прийнятих законів у сфері боротьби з корупцією та підзвітності влади, члени коаліції знайшли там 21 ключовий обов’язковий і 17 рекомендованих пунктів, які мала би виконувати місцева влада.

Їх впровадження у регламенти місцевих рад та положення про постійні депутатські комісії, які депутати зараз приймають, дозволили б мінімізували корупцію у місцевій владі.

Перед місцевими виборами члени коаліції запропонували партіям та кандидатам підписати меморандум, у якому міститиметься публічна обіцянка прийняти вищеозначені зміни до документів, які регламентують роботи рад – регламенти ради, положення про депутатські комісії тощо, щоб згадані 21 і 17 норм були реалізовані.

Більшість місцевих осередків партій, що потрапили в близько 200 місцевих рад по всій Україні, перед виборами цей меморандум підписали.

Також на всеукраїнському рівні його підтримали такі партії як "Самопоміч", "Народний контроль", "Укроп", "Відродження" "Сила Людей", "Демократичний Альянс" "Громадянська позиція".

Закінчення виборів спровокував новий виток депутатської амнезії.

Як карета Попелюшки після півночі перетворилася на гарбуз, так деякі нещодавні поборники підзвітності та прозорості місцевої влади наступного дня після виборів забули свої обіцянки.

Одразу після виборів новообрані депутати у більшості регіонах України почали відмовлятися вид попередньо взятих зобов’язань, називаючи їх популістичними і такими, що не можливо виконати.

Зокрема на першому засіданні Івано-Франківської міської ради новообрані депутати одразу порушили чинне антикорупційне законодавство.

Як зазначив координатор коаліції у Івано-Франківській області Максим Кицюк, 38 із 42 депутатів підписали перед виборами меморандум про дотримання ряду нових антикорупційних законів, зокрема "Про доступ до публічної інформації". У відповідності до закону, проекти рішень на сесію міської ради мають оприлюднюватись на сайті міськради за 20 днів до розгляду.

Однак новообраний мер міста Роман Марцінків депутати з ВО "Свобода" та частково "Солідарність", всупереч закону та взятому перед суспільством зобов’язанню, обрали секретаря, прийняли регламент та положення про депутатські комісії не дотримавшись цих норм.

Відзначилася також Мелітопольська міська рада. Представники Опоблоку разом з депутатами від "Самопомочі" та ще одним обранцем від "Нашого краю" провели сесію та обрали секретаря міськради.

Їм, як і замислювалося, стала ставлениця нардепа Євгенія Балицького – Галина Данильченко. Сесію складом у кількості 28 чоловік, всього в раді 42 депутати, провели таємно, не попередивши ані громадськість, ані журналістів, сховавшись в підвальному приміщенні офісного центру, що, за деякими даними, належить вищезгаданому нардепу.

Не можемо також не згадати той "цирк", який влаштували у Харкові та Запоріжжі. Громадськість та журналістів не пускали на перше засідання, де новообрані голови – Геннадій Кернес та Володимир Буряк відповідно – мали скласти присягу.

Якщо в Запоріжжі була light-версія – людей виштовхували тільки охоронці, то Харків постарався на повну! Всі входи в зал засідання були закриті, їх охороняли посилені наряди силовиків в повному обмундируванні.

До речі, в Запоріжжі після значної затримки, засідання все таки розпочалося і всі бажаючі змогли потрапити в залу, де й зустріли новообраного мера дружніми викриками "Ганьба!".

І це тільки кілька прикладів з числа найбільших міст України. У малих містах ситуація, здебільшого, ще гірша, адже тиску громадськості там часто немає взагалі.

Як показує приклад Запоріжжя, навіть налаштованого на порушення законодавства мера можна змусити грати за чесними правилами. Пам’ятайте, що кожен з нас має право:

  • брати участь у засіданнях місцевих рад та постійних комісій при цих радах;
  • вимагати невідкладного оприлюднення рішень місцевих рад, висновків та рекомендацій постійних комісій;
  • вимагати оприлюднення проектів рішень місцевих рад;
  • вимагати звіти про роботу від депутатів та мерів;
  • вимагати звільнення депутатами міського голови і у відповідності до чинного законодавства;
  • прописання вирішення конфлікту інтересів у раді.

Ці та інші прості та зрозумілі кроки, які будуть прописані у регламенті міської ради, допоможуть громаді тримати місцеву владу в тонусі і не дати їй розслабитися.

Готові просувати зміни на системному рівні? Приєднуйтесь до ініціативи "Прозорі ради".

Якщо зміна персоналій не веде до покращення якості рад, давайте змінимо правила гри, які стануть антидотом від депутатської амнезії, яка зараз активно прогресує у партій на центральному та місцевому рівнях.

Віктор Таран, голова Центру політичних студій та аналітики, експерт Реанімаційного Пакету Реформ, група публічні фінанси



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок