Прокуратура згадала за спробу контрольованого банкрутства "Азмолу" оточенням Бойка-Фірташа

Бердянськ 24
03.02.2016 · 09:13 · переглядів - 5626

Голова правління ПАТ “Азмол” погодив незаконне отримання фінансової допомоги від ТОВ “Торговий дім Азмол” розміром 15 млн. грн.

Прокуратура згадала за спробу контрольованого банкрутства "Азмолу" оточенням Бойка-Фірташа

Про це йдеться в ухвалі Бердянського міськрайонного суду від 11 грудня.

Згідно матеріалів справи, у жовтні 2012 року правління ПАТ "Азовські мастила і оливи" (АЗМОЛ) на чолі з головою правління, провели засідання, на якому встановили максимальний розмір правочинів в 6,26 млн. грн, відповідно до вимог законодавства і статуту підприємства про максимальний розмір угод в 10% від вартості активів за попередній рік.

Проте, на цьому ж засіданні вони погодили отримання від  ТОВ "Торговий дім Азмол"  безвідсоткової поворотної фінансової допомоги на 15 млн. грн. із строком повернення протягом року. Пізніше правління відправило листа Фонду державного майна України щодо ініціювання засідання наглядової ради товариства з цього питання. Відповідне погодження Фонду держмайна і наглядової ради отримано не було. І вже в листопаді 2013 року до Бердянського міського відділу ГУМВС надійшла заява від першого заступника Голови Фонду Державного майна України, у якій вказувалося на те, що голова правління ПАТ "Азмол" з метою одержання неправомірної вигоди надав згоду на укладання угоди про фінансову допомогу від "Торгового дому "Азмол".

Виходячи з цього,  прокурор просив суд надати доступ до розрахункового рахунку ПАТ "Азмол", на що отримав згоду.

На час надання згоди на залучення коштів в "Торгового дому "Азмол" головою правління ПАТ "Азмол" був Олександр Стародинов. За повідомленням "Ділової столиці", це людина тогочасного міністра палива і енергетики Юрія Бойко, який у свою чергу вважався партнером Дмитра Фірташа.  Після призначення Стародинова у 2010 році "Азмол" перевили на обслуговування до близького Бойко і Фірташу банку "Кліринговий дім". А торгівлею продукцією "Азмолу" та забезпеченням сировиною зайнялося ТОВ "Торговий дім "Азмол" з рахунком в тому ж таки банку. Директором фірми назначили Іллю Аввакумова, який раніше працював на "Кримському Титані" Фірташа.

У 2013 році стартувало банкрутство ПАТ "Азмол", а згодом був сформований комітет кредиторів, який очолив "Торговий дім "Азмол" із найбільшою часткою боргу у 41 млн. грн. із 100. Таким чином, фірма могла керувати потенційною санацією і подальшим банкрутством.

Після цього, за ініціативою комітету кредиторів, суд ввів санацію боржника під керівництвом арбітражного керуючого Олега Усачова із Дніпродзержинська.

Пізніше власник "Торгового дому "Азмол" змінився – фірму переоформили на дніпродзержинську ТОВ "Аюрлекс", а її новим директором став Александр Плахотнік, депутат Дніпродзержинської міської ради від партії "Сильна Україна" Сергія Тигіпко. Згідно деякої інформації, на той час віце-прем’єр Тигіпко тоді проявляв інтерес до "Азмолу" і планував оформити над ним контроль.

Пізніше "Торговий дім "Азмол" передав право вимагати борг новоствореній структурі з Дніпропетровська "Ультра-ойл", яка одночасно купила борги бердянського заводу перед іншими кредиторами. Так, під контролем фірми опинилось 80% усієї заборгованості, що дозволило їй ініціювати признання свого боржника банкрутом.

У квітні 2015 року Господарський суд Запорізької області визнав "Азмол" банкрутом, але у червні Донецький апеляційний суд скасував цю постанову, а у вересні вже Вищий господарський суд України відмовив  "Ультра Ойлу" у задоволенні касаційної скарги.

Варто зазначити, що у випадку визнання банкрутства "Азмолу", одним із головних фаворитів на придбання майна підприємства називалося ТОВ "Торговий дім Агрінол". У склад її власників раніше входило ПРАТ "КУА "Славутич-інвест" підконтрольне Олександру Клошинському, власнику значної частки "Ультра-ойлу".

Найбільша частка "Агрінолу" належить Юрію і Руслану Пономарьовим, племінникам депутата Верховної Ради, члена групи "Воля народу" Олександра Пономарьова.




Останні новини Бердянська
вчора, 18 березень, понеділок 2024
17 березень, неділя 2024
16 березень, субота 2024
15 березень, п'ятниця 2024
14 березень, четвер 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок