Бердянською міжрайонною прокуратурою захищено житлові права дитини-сироти

Бердянськ 24
22.02.2016 · 16:25 · переглядів - 820

Так, життя малолітнього хлопця Р. з Бердянська склалось з дитинства вкрай важко. Його мати одиначка неналежним чином виконувала свої батьківські обов’язки, у зв’язку з чим  у 2007 році п’ятирічний хлопчик Р. влаштований органом опіки до інтернатного закладу на повне державне забезпечення, а матір позбавлено батьківських прав.

Бердянською міжрайонною прокуратурою захищено житлові права дитини-сироти

Через 3 місяці  дитина знайшла нову сім’ю та пізнала материнську ласку і родинний затишок. Однак, у 2013 році прийомна матір помирає, а  оскільки хлопчик не мав інших близьких родичів знову постало питання про повернення його до інтернату. Проте, світ не без добрих людей, подруга померлої матері, маючи двох власних дітей створює прийомну сім’ю та влаштовує Р. до себе на спільне виховання та проживання. Та доля приготувала хлопчику ще одне випробування…

Після смерті біологічної матері хлопчик став одноосібним власником трьохкімнатної квартири у місті Бердянську (центр, 2-га лінія від моря). Незважаючи на те, що право власності житла за дитиною було оформлено згідно діючого законодавства: управлінням житлового господарства виконавчого комітету Бердянської міської ради видано свідоцтво про право власності на нерухоме майно на ім’я дитини, внесено вказані відомості  до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, органом опіки призначено опікуна над житлом, у червні 2015 у зачиненому житлі стала проживати стороння особа та розпочалися ремонтні роботи.

Лише спільними заходами Бердянської міжрайонної прокуратури, органу опіки та піклування виконавчого комітету Бердянської міської ради, слідчого відділення Бердянського МВ ГУМВС України вдалося запобігти відчуженню житла.

Так у процесі перевірки встановлено, що шахраї за підробленими документами  у нотаріуса в місті Дніпропетровську вже уклали договір купівлі-продажу даної квартири від імені не існуючого опікуна дитини на одного із шахраїв, при цьому використали вигадане та підроблене рішення органу опіки та піклування про дозвіл на продаж житла.

Органом опіки та піклування негайно призначеного нового опікуна над квартирою дитини, замінено вхідні замки у житлі, кожного дня проводились чергування та рейди.

Слідчим відділення поліції розпочато досудове розслідування за ч.3 ст.190 Кримінального кодексу України в процесі якого на житло накладено арешт з метою попередження подальшого його відсудження.

Прокуратурою міста Бердянська терміново підготовлено до суду позовну заяву  про застосування наслідків недійсності до нікчемного правочину, відновлення становища, яке існувало до порушення, шляхом скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, яка 05.11.2015 судом розглянута та задоволена. Станом на теперішній час судове рішення виконане, житлові права дитини-сироти поновлено.

 

Прокурор Бердянської
місцевої прокуратури
юрист 1 класу                                                                 

Марина Миколаївна Мельник




Останні новини Бердянська
сьогодні, 26 квітень, п'ятниця 2024
вчора, 25 квітень, четвер 2024
24 квітень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок