Про випадок сибірки та її профілактику

Бердянськ 24
31.03.2016 · 14:51 · переглядів - 1230

Фахівці ветеринарної медицини зафіксували випадок захворювання сибіркою свиноматки у підсобному господарстві міста Чугуєва Харківської області.

Про випадок сибірки та її профілактику

Згідно з повідомленням Державної ветеринарної та фітосанітарної служби, збудник сибірки було виявлено в органах забитої тварини, факт зараження підтверджено результатами лабораторних досліджень.

Встановлено 17 осіб, які контактували з хворою твариною і вживали її м'ясо і сало. Зараз вони перебувають під наглядом лікарів та отримують відповідне профілактичне лікування.

Фахівці ветеринарної служби вилучили залишки туші хворої тварини і проводять необхідні оздоровчі заходи.

Сибірка - особливо небезпечна інфекційна хвороба сільськогосподарських і диких тварин усіх видів, що також вражає людину і має великий процент смертельних наслідків. Сибірка вважається вкрай небезпечним захворюванням, яке прирівнюють до біологічної зброї. В 2001 році в США почали зростати панічні настрої через через листи, заражені сибіркою. В результаті були випадки захворювання людей.

Заражаються тварини головним чином при контакті з ґрунтом при поїданні кормів, забруднених збудником, або з водою через слизові оболонки ротової порожнини і шлунково-кишкового тракту. У разі виявлення тварини, хворої на сибірку, необхідна термінова ізоляція та організація лікування. У разі загибелі тварини встановлюють причину смерті, а труп спалюють разом зі шкірою.

Найчастіше джерелом сибірки є ґрунт в місцях де колись траплялись випадки захворювання, тому що хворі на сибірку тварини під час періоду хвороби, виділяють збудник у зовнішнє середовище з сечею, фекаліями, молоком, кров'янистими виділеннями та бацила сибірки дуже добре зберігається в оточуючому середовище тривалий період – від десятиріч до декількох сторіч.

Ділянки території, на яких були випадки захворювання тварин на сибірку, беруться ветслужбою на суворий облік, незалежно від часу захворювання проте цей облік складає лише останні 50-70 років. У сільгосппідприємствах та приватних господарствах, розташованих на цих територіях, всі тварини повинні регулярно піддаватися профілактичним щепленням.

Свиням, що утримуються на промислових фермах сибірка майже не загрожує, оскільки тварини утримуються в приміщеннях на підлогах, де повністю відсутній контакт із ґрунтом. А от в домашніх господарствах особливо за наявності вигулів ризик виникнення сибірки у свиней дуже великий.

В домашніх господарствах, де утримаються свині, тварин до забою має допускати ветеринарний спеціаліст після проведення клінічного огляду, за зверненням власника тварини. А використовувати м'ясо та м’ясопродукти можна тільки після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.

Найчастіше сибіркою заражаються тварини на пасовищах, тому більшість випадків реєструється саме у великої рогатої худоби, овець та кіз. Надійним заходом попередження сибірки є щеплення тварин. Сьогодні у ветеринарної служби є в достатній кількості вакцини для попередження цієї хвороби.

У разі виникненні захворювання сибіркою тварини або людини прогнозувати масштаби події практично неможливо, але навіть у випадку оперативного виявлення хвороби витрати на ліквідацію вогнища, проведення карантинних заходів, вимушену імунізацію, а при необхідності і лікування набагато перевищують своєчасно проведену вакцинацію. Тому управління ветеринарної медицини в м. Бердянську звертається до всіх громадян - бережіть своє здоров'я - не купуйте м'ясо та м'ясні вироби невідомого походження, без ветеринарних документів на стихійних ринках чи на узбіччях доріг, а власники тварин - вчасно надавайте всіх наявних тварин для проведення профілактичних щеплень та ветеринарно-санітарних обробок. В разі виникнення або підозри на захворювання тварин терміново звертайтеся до установ державної служби ветеринарної медицини України.

Контактні телефони: Бердянська міська державна лікарня ветеринарної медицини -  2-24-40;  Управління ветеринарної медицини в р. Бердянськ -  2-13-29.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 24 квітень, середа 2024
вчора, 23 квітень, вівторок 2024
22 квітень, понеділок 2024
19 квітень, п'ятниця 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок