У Бердянську біля пам’ятного знака на місці розстрілу сотен людей під час Другої світової війни, поховали домашніх тварин

По матеріалам ТВ5
21.02.2019 · 15:42 · переглядів - 4695

У 1948 році в Бердянську на височині на березі моря був встановлений пам’ятний знак, нагадування про те, що саме тут в роки окупації під час Другої світової війни були розстріляні сотні мирних жителів. Зовсім недавно в двадцяти метрах від споруди з’явилися три невеликих надгробних знака.


Краєзнавець і публіцист, автор кількох книг про історію Бердянська, Євген Денисов не приховує свого обурення. Судячи з розмірів могил та написів на надгробках, тут поховані чиїсь домашні улюбленці.

Незважаючи на мальовничий вид, це місце пов’язане з одним з найтрагічніших днів в історії Бердянська. У жовтні тисяча дев’ятсот сорок першого року фашистські загарбники розстріляли тут майже тисячу людей єврейської національності.

У Бердянському музеї «Подвиг» на одному зі стендів, присвяченому Другій світовій війні, є документальні підтвердження про події, які сталися у Мерліковой балці.

Людей обіцяли відправити до Мелітополя в спеціальний табір. Насправді, жорстоко обманули, розмістивши їх на території піонерського табору та через тиждень всіх розстріляли. Всього за архівними даними було вбито понад вісімсот людей, в тому числі і дітей.

Можливо, поховання домашніх тварин зроблено якраз там, де для когось це місце стало останньою миттю в його житті. Сьогодні в Бердянську є рідні та близькі тих, хто був розстріляний у балці майже сімдесят вісім років тому. Дуже стурбовані тим, що зараз відбувається біля пам’ятки представники єврейської громади Бердянська.

Пам’ятний знак братської могили охороняється законом. І не тільки сам об’єкт, але й територія в радіусі п’ятдесяти метрів від нього. Де забороняється розводити багаття, влаштовувати пікніки, та самовільно проводити будь-які земляні роботи.

Порушення закону передбачає не тільки адміністративне покарання, а й кримінальну відповідальність.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 18 квітень, четвер 2024
вчора, 17 квітень, середа 2024
16 квітень, вівторок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок