Вперед назад в минуле! МАФи будуть, але без ярмарку?

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
06.04.2019 · 16:28 · переглядів - 2266

На позачерговій сесії міської ради депутати не підтримали ініціативу влади замовити схему розміщення тимчасових споруд в центрі міста та на Слобідці. Та чи означає це, що базару на проспекті Азовському та вул. Горького не буде?


Результати голосування з приводу схеми розміщення тимчасових споруд стали досить не очікуваними – у провладної більшості не вистачало 1-го голосу для затвердження необхідного рішення. Не допомогло навіть переголосування – результат аналогічний. 17 – За. Рішення не прийнято. Хто і як проголосував ми поцікавились у трьох лідерів політичних сил.

Патей Григорий

Наша фракція не підтримала цей проект, - наголошує лідер окружного осередку ВО «Батьківщина» Григорій Патей. – Є два принципових моменти, які вплинули на наше рішення. По-перше, влада не представила своє бачення сезонної торгівлі, не зрозуміло скільки мало б бути торговельних точок. Мешканців міста не влаштовує той хаос, який в останні роки влаштовується в центрі міста. Тому, нам важливо розуміти, скільки б мало бути МАФів, чи є тенденція на впорядкування сезонної торгівлі і зменшення кількості торговельних точок. І, по-друге, ТС не повинні розміщуватись на зелених зонах. Цього також міська влада не задекларувала.

Не підтримав даний проект рішення і лідер партії «Опозиційний блок» в Бердянську Сергій Путря.

Путря Сергей

Я переконаний, що перед винесенням даного питання на голосування, міська влада повинна була чітко озвучити своє бачення сезонної торгівлі, знайти розуміння з місцевими підприємцями. Особисто я пропонував міському голові звільнити проспект Азовський від МАФів, натомість по вул. Горького організувати торгівлю. В такому разі ми б звільнили пішохідні зони, де люди змогли б спокійно прогулюватись, допомогли б підприємцям, які мають стаціонарні заклади і дали б можливість заробити іншим підприємцям на вул. Горького. Мер не почув. Більше того, ми вважаємо, що необхідно підтримувати місцевих бізнесменів і створити для них привілеї, щоб саме вони мали можливість заробляти в Бердянську, а не підприємці з інших міст, які заробляють в нашому місті на сезонній торгівлі. Враховуючи озвучені фактори, я не підтримав даний проект рішення, - прокоментував Сергій Путря.

Іншої думки притримуються в місцевому осередку Блоку Петра Порошенка.

Цуканов Виктор

Ми повинні бути послідовними в прийнятті рішень, - заявив лідер БПП в Бердянську Віктор Цуканов. – В минулому році ми отримали від проведення ярмарку більше 5 мільйонів гривень! Особисто я, як депутат, виступаю за встановлення дитячих майданчиків в мікрорайонах, а кошти на ці потреби ми могли б отримати від сезонної торгівлі. Тому, коли ми говоримо про соціальні об’єкти, повинні розуміти, що для цього необхідно наповнення бюджету. Крім того, проведенням ярмарку ми перекриваємо видатки на прибирання центральної частини міста. Тому ми підтримали даний проект рішення.

Після сесії відбувся круглий стіл з підприємцями. Останні запропонували владі організувати сезонну торгівлю, але без проведення ярмарку – встановити торговельні точки відповідно до паспортів прив’язки. В результаті дискусії вирішено проаналізувати можливість даного підходу і визначити вартість об’єктів, яку мають компенсувати бізнесмени за право торгівлі в центрі міста та на Слобідці.
Таким чином, наразі влада розглядатиме повернення до варіанту розміщення тимчасових споруд, який був поширений за минулих каденцій депутатів. Механізм компенсації коштів і, відповідно, визначення переможця, який отримає право на ведення бізнесу в центрі міста, незрозумілий. Ідея проведення аукціонів була дійсно вдалою, де кожен із суб’єктів господарювання міг на відкритих торгах викупити об’єкт. Однак, схоже влада примудрилась нівелювати і цей позитивний доробок.

Схоже, що минулорічні махінації в сезонній торгівлі, в порівнянні з нинішніми «новаціями» чиновників вже не витримують жодної критики. Хаос в центрі міста нікуди не подінеться, а механізм розподілення торговельних об’єктів буде максимально не прозорим.

Другий рік поспіль влада демонструє вкрай низькій рівень компетенції. Вже очевидно, що заступник мера Юлія Дойнова, яка опікується економічним блоком, не в змозі раціонально організувати сезонну торгівлю. Вже не говорячи про те, що в минулому році Юлія Вікторівна разом з міським головою запевняли, що в 2019-му центр міста буде звільнено від МАФів. Чи не настав час припинити експериментування над бердянською економікою і віддати вакантну посаду заступника мера висококваліфікованому спеціалісту?




Останні новини Бердянська
вчора, 25 квітень, четвер 2024
24 квітень, середа 2024
23 квітень, вівторок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок