Програмісти – лідери за кількістю ФОПів у Запорізькій області

По матеріалам YouControl
16.05.2019 · 14:19 · переглядів - 137

Кількість ФОПів у Запорізькій області за 2018 рік збільшилася, але незначно, всього на 1,4%. Приріст забезпечив в першу чергу ІТ-сегмент. Про це йдеться у дослідженні YouControl.


За підсумками 2018 року, кількість фізичних осіб-підприємців (ФОПів) у Запорізькій області збільшилася майже на 1 тис., що є приростом на 1,4%. Для порівняння, у Харківській області цей показник виріс на 9%, у Львівській на 8%, у Дніпропетровській на 5%, а в Одеській на 3,2%. Причому загальний приріст в Україні сягає 4%.

На початок 2019 р., за даними аналітиків системи для перевірки контрагентів YouControl, в Україні налічувалося 1,91 млн дрібних підприємців, з них 66 тис. припадає на Запорізьку область. Протягом 12 місяців у Запорізькій області було зареєстровано 9,2 тис. фізичних осіб-підприємців, а ліквідувалося – 8,3 тис., що врешті дало ледве помітний загальний приріст в регіоні.

инфографика

Зі всіх ФОПів, що працюють на Запоріжжі, найбільше – 7,1% – зареєстровані за видом діяльності “Роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами, напоями та тютюном”. Далі за кількістю ФОПів йдуть такі види діяльності: “Роздрібна торгівля з лотків і на ринках іншими товарами” та “Інші види роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах”. На них припадає 5,2% та 4,5% відповідно. Інші категорії, що потрапили в ТОП-10 КВЕДів, отримали від 2% до 4,2%.

инфографика

Рейтинг видів діяльності, де прослідковувався найбільший приріст ФОПів за підсумками 2018 року, очолює “Комп’ютерне програмування”. Кількість підприємців, зареєстрованих за цим КВЕДом, збільшилася на 638 ФОПів (або ж на 30%). Це найвищий кількісний та відсотковий показник приросту в області.

Найбільше ліквідувалося ФОПів, а саме – 208, що працювали за КВЕДом “Роздрібна торгівля з лотків і на ринках іншими товарами”. У відсотках падіння в цій категорії склало 5,7%.

инфографика

Загалом найвищі показники приросту ФОПів припадають на найактивніші ділові регіони. Запорізька область, хоча і не пасе задніх в розрізі всієї України, порівняно з тією ж Харківською чи Дніпропетровською областю, недостатньо набрала обертів за приростом дрібного підприємництва. Хоча вона підтримала тренд щодо швидкого збільшення чисельності ФОПів, що працюють в ІТ-секторі.

В той же час, збільшення кількості ФОПів має позитивне значення для економіки країни та окремого регіону, тож Запоріжжю варто сприяти цьому процесу.

“Ключова роль малого та середнього бізнесу – це утвердження ринкових відносин через підтримку конкуренції та “креативне руйнування” монополій, що лишились у спадок від Радянського Союзу. Чим більш розвинений малий бізнес, тим ближчою до споживача є економіка, тим краще виробництво реагує на потреби людей. Саме малий і середній бізнес часто є джерелом інноваційних продуктів. Також це гарне рішення проблеми безробіття і підвищення економічної активності населення”, – запевнив Роман Корнилюк.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок