Кучма має намір прописати в угоді про перемир’я на Донбасі норму «не стріляти у відповідь»

По матеріалам НВ Україна
06.06.2019 · 08:49 · переглядів - 1731

Представник України в Тристоронній контактній групі в Мінську Леонід Кучма, якого президент Володимир Зеленський нещодавно призначив головою української делегації на переговорах, заявив про необхідність прописати в нових домовленостях щодо режиму тиші на Донбасі норму «не стріляти у відповідь»

Кучма має намір прописати в угоді про перемир’я на Донбасі норму «не стріляти у відповідь»

Як повідомляє прес-служба Адміністрації президента, однією з домовленостей ТКГ стала вказівка не тільки часу початку режиму тиші, а й механізму його впровадження.

 - Це принципово. Оскільки жодна сторона не хотіла ставити себе в незручне становище, щоб потім відповідати за це. А сьогодні ми перед усім світом повинні показати, що хочемо цього режиму тиші. Повинно бути записано, щоб не стріляти у відповідь, а також введено заборона на обстріл цивільних об'єктів — шкіл, дитячих садів. До 19 червня група повинна розробити пропозиції. Ми повинні 19 числа їх затвердити, — сказав Кучма.

Він заявив, що засідання робочих груп в рамках Тристоронньої контактної групи по мирному врегулюванню ситуації в Донецькій і Луганській областях вперше пройшли конструктивно.

 - Вперше засідання робочих груп пройшли конструктивно. Всі сторони хотіли знайти рішення. Тон дискусії був зовсім іншим, ніж це було досі, — сказав Кучма.

Тристороння контактна група щодо України на наступному засіданні також обговорить зняття економічної блокади з окремих районів Донецької та Луганської областей.

Як передає Цензор.НЕТ із посиланням на Інтерфакс-Україна, про це заявив спецпредставник ОБСЄ в ТКГ Мартін Сайдік.

 - Пропозицію (про зняття економічної блокади) було зроблено від пана Кучми (представника України в ТКГ Леоніда Кучми), і це було підтримано учасниками з ОРЛО і ОРДО. Це буде на розгляді в економічній підгрупі наступного разу, - сказав Сайдік журналістам у середу в Мінську.

Нагадаємо, 5 червня представники Тристоронньої контактної групи на переговорах в Мінську домовилися про підготовку нової угоди про припинення вогню на Донбасі.

Договір можуть підписати вже на наступному засіданні ТКГ 19 червня.

3 червня Президент України Володимир Зеленський призначив Леоніда Кучму головою української сторони у тристоронній контактній групі по Донбасу. Кучма вже був представником України в ТКГ в 2014—2018 роках.

Екс-президент Петро Порошенко виступив із критикою можливого зняття економічної блокади з окупованої частини Донбасу в односторонньому порядку: він вважає, що це зрада національних інтересів. Про це він написав у Facebook.

 - Нагадаю, що 15 березня 2017 року рішенням РНБО було призупинено економічні зв'язки з окупованими територіями як реакція на свавільне захоплення (експропріація або запровадження зовнішнього управління Москвою) українських державних та приватних підприємств, запровадження рубльової зони та російської податкової системи, — заявив п’ятий президент.

Він наголосив, що з тих пір з боку Росії і бойовиків нічого не змінилося, тому одностороннє скасування блокади означатиме, що «українська сторона стає на коліна».

 - Вимагаю від президента Зеленського дати публічну відповідь, на якій підставі він дав такі директиви делегації України. Що далі? Репарації з бюджету України на користь агресора? Автономія з правом вето на суверенні рішення держави, на курс до ЄС та НАТО? — додав Порошенко.

Луценко щодо пропозиції зняти блокаду з ОРДЛО: Це буде фінансуванням тероризму

Генеральний прокурор України Юрій Луценко назвав можливу торгівлю з окупованим Донбасом фінансуванням тероризму.

Про це Луценко заявив коментуючи пропозиції очільника української делегації на переговорах у Мінську Леоніда Кучми щодо зняття економічної блокади з ОРДЛО.

 - Торгівля з підприємствами на окупованих територіях можлива лише при їх реєстрації і сплаті податків в Україні. Як це було до 2017, — написав Луценко у Facebook.

Луценко додав, що після того, як терористи «націоналізували» українську державну і приватну власність на території ОРДЛО, ідея зняти економічну блокаду означає легалізацію виплати податків терористичним утворенням і перекладання соціальних та комунальних видатків псевдореспублік на український бюджет.

 - Така торгівля буде криміналом, що підпадає під статтю 258−5 КК про фінансування тероризму, — написав Луценко.

Парубій про позицію Зеленського "не стріляти": Майте повагу до ЗСУ

Ініціатива президента Володимира Зеленського заборонити українським військовим стріляти у відповідь, яку озвучив в Мінську другий президент Леонід Кучма, - це шлях до капітуляції. Про це заявив, відкриваючи засідання Ради, спікер парламенту Андрій Парубій, передає LIGA.net.

Він назвав це тривожною інформацією і нагадав, "коли ми не відповідаємо на вогонь і на атаки агресора - наших загиблих стає все більше".

 - Ми п'ять років ведемо національно-визвольну війну, і я особисто хочу повідомити новообраному президенту Володимиру Зеленському, що заборона стріляти у відповідь - це шлях не до миру, це шлях до капітуляції. І ми не допустимо капітуляції України перед російським агресором, - заявив Парубій, зазначивши, що це позиція українського народу.
- Президент України повинен скорегувати свою позицію і мати повагу до українських воїнам, які, ризикуючи своїм життям, щодня захищають українську незалежність, - додав глава парламенту.

Ярош заявив, що українські військові не будуть виконувати злочинних наказів

Народний депутат і колишній керівник Правого сектора Дмитро Ярош закликав президента Володимира Зеленського не робити необдуманих кроків і не віддавати військовим незаконних наказів, які «все одно не будуть виконуватися», передає НВ.Україна.

Про це він написав у себе у Facebook на тлі скандальної ініціативи глави держави прописати у нових домовленостях щодо режиму тиші на Донбасі норму «не стріляти у відповідь».

 - Вони, звичайно, люди цивільні, і не знають, що життя військовослужбовців чітко регламентоване Конституцією і Статутами Збройних Сил України. А там, у цих законах, є деякі пункти, які зобов’язують людей зі зброєю захищати свою Батьківщину усіма доступними методами і засобами, відкривати вогонь і не виконувати злочинних наказів, — заявив Ярош.

В’ятрович прокоментував пропозицію Кучми «не стріляти у відповідь»

Своє ставлення до подібної ініціативи директор Українського інституту національної памяті Володимир В’ятрович висловив у пості, опублікованому на його сторінці у Facebook. 

 - Не стріляють у відповідь ті, кого поставили до стінки, — йдеться у ньому.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок