Дотримуйтесь заходів профілактики харчових отруєнь в побуті

По матеріалам Держпродспоживслужби
20.12.2019 · 15:45 · переглядів - 237

Всім відомо, що харчування - це найважливіший соціальний фактор, що визначає здоров'я населення.

Дотримуйтесь заходів профілактики харчових отруєнь в побуті

Повноцінне і здорове харчування позитивно позначається на працездатності людини, його фізичної активності, зміцнюючи здоров'я і визначаючи тривалість життя. Однак, продукти харчування при певних умовах можуть стати причиною різних кишкових інфекцій і харчових отруєнь. Щоб їжа була безпечною, вона повинна відповідати діючим санітарним правилам, нормам і гігієнічним нормативам за органолептичними, санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками. Якщо  не дотримуватись елементарних правил гігієни при зберіганні і приготуванні харчових продуктів, то можуть виникнути отруєння. Джерела харчових отруєнь різноманітні: бактеріальні (хвороботворні мікроорганізми) і не бактеріальні (токсичні хімічні сполуки, отруйні рослини, гриби і ін.).

Патогенні мікроби можуть потрапити в їжу від хворої тварини, від хворої людини і від носія інфекційних захворювань, з брудних рук людини і брудної тари, технологічного обладнання і т.д. Нерідко їх заносять мухи, гризуни. При сприятливих умовах в їжі (достатньої вологості, температури і ін.) мікроби швидко розмножуються і виділяють отруйні речовини - токсини.

Бактеріальні харчові отруєння зазвичай мають раптовий початок, гострий перебіг і пов'язані з вживанням якогось одного харчового продукту з тим чи іншим шкідливим джерелом. Клінічно вони носять характер гострих гастроентеритів, але в ряді випадків виявляються і без кишкових симптомів (наприклад, ботулізм).

Найбільш часто реєструються кишкові інфекції, викликані сальмонелами і харчові отруєння, викликані токсином стафілокока.

Для профілактики харчових отруєнь в домашніх умовах необхідно дотримуватися таких правил:

  • дотримуватись  правил особистої гігієни;
  • використовувати  в їжу тільки продукти, які придбані в санкціонованих торгових місцях і підприємствах громадського харчування;
  • при зберіганні продуктів в домашніх умовах дотримуватись температурного режиму  - зберігати продукти при температурі + 6 ° С або нижче, дотримуватися правил товарного сусідства;
  • тримати продукти і страви закритими;
  • овочі, фрукти, ягоди ретельно промивати проточною водою;
  • проводити достатню теплову обробку продуктів;
  • дотримуватися термінів зберігання продуктів харчування, звертати увагу на маркування продукції, якщо є сумніви в доброякісності їжі, краще її викинути і не вживати;
  • дотримуватися гігієнічних вимог при приготуванні домашніх консервів з овочів, фруктів.

Не рекомендується вживати влітку кондитерські вироби з кремом власного виробництва, салати з майонезом,  десерти із продуктів, які швидко псуються (сметана).

Харчові отруєння можуть бути не тільки неприємними і болючими, але і нести небезпеку для здоров'я і життя 

Не піддавайте ризику своє здоров'я і здоров'я вашої сім'ї, уважно ставтеся до вибору продуктів харчування, не намагайтеся економити. Намагайтеся і в свята, і в будні харчуватися тільки свіжими продуктами. Тоді прийом їжі буде викликати тільки задоволення, а свята - радість і веселощі.

 

Провідний   спеціаліст відділу державного
нагляду за дотриманням санітарного
законодавства Бердянського міського
управління Головного Управління
Держпродспоживслужби в
Запорізькій області

Лариса Гашицька




Останні новини Бердянська
вчора, 28 березень, четвер 2024
27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок