Увага, Бердянський відділ поліції попереджує про випадки шахрайства!

По матеріалам пресс-службы полиции
20.01.2020 · 16:46 · переглядів - 4692

12 січня до Бердянського відділу поліції ГУНП в Запорізькій області звернувся місцевий житель 1995 року народження із заявою, що випадковий знайомий попросив у нього мобільний телефон, начебто для дзвінка, і не повертає.


Співробітники кримінальної поліції групи «схід» Бердянського відділу поліції встановили особу підозрюваного - ним виявився 23-х річний житель м. Бердянська. Громадянин ніде не працює, живе за кошти родичів і дрібних крадіжок. Крім того, як з’ясувалося, він за допомогою чужого гаджету встиг оформити на його власника онлайн кредит на суму 10000грн., а гроші перевести на картку своєї знайомої.

З аналогічною завою 14 січня звернувся і житель Бердянського району 1996 року народження. Його телефоном також скористався випадковий знайомий – відпочивали у одній компанії, і, оформивши на власника онлайн кредит у сумі понад 6000грн., у подальшому перевів їх на свій рахунок. Дільничні офіцери поліції Олександр Клименко, Валентин Тиховод, Руслан Варченко встановили його особу – ним виявився місцевий житель 1997 року народження, який зізнався у скоєному.
По даним фактам відкриті кримінальні провадження за ознаками ч.1 ст.190 Кримінального кодексу України (шахрайство) в ході яких будуть встановлені всі обставини правопорушень.

«Співробітниками поліції вживаються всі заходи щодо повернення коштів потерпілим» - каже старший слідчий Бердянського відділу поліції Олена Патлаченко, яка займається розслідуванням таких злочинів. Але головне це профілактика. Тому щоб уникнути таких ситуацій вона порадила дотримуватися простих правил безпеки – не надавати і не залишати на невідомих своє майно, а в світі розвитку сучасних технологій і електронні засоби зв’язку у т.ч., а всю інформацію фінансового характеру, особисті данні вважати абсолютно конфіденційними.

А ось пошуки інтернет-шахраїв поки тривають. Незважаючи на чисельні попередження громадяни продовжують купувати товар через інтернет-оголошення по принципу передплати.

Так, 13 січня до Бердянського відділу поліції звернувся місцевий житель 1991 року народження. Він перерахував невідомим через банківський термінал понад 2500грн. за паливні брикети, об’яву про продаж яких побачив на одному з відомих сайтів.

Із подібною заявою 13 січня звернувся і житель Більмацького району. Він за аналогічних обставин планував придбати будівельні матеріали і перерахував невідомим 6000грн. В обох випадках товар не отримано, зв'язок з «продавцями» перерваний.

По даним фактам відкриті кримінальні провадження за ознаками ч.1 ст.190 Кримінального кодексу України (шахрайство), санкції за якою передбачають покарання до 3-х років обмеження волі.

Співробітники поліції рекомендують розраховуватися за послуги чи товар тільки по факту їх отримання після перевірки зазначеної якості.
Після тривалої перерви – ні, спроби були, але громадяни, які регулярно отримують попередження через ЗМІ, уникали пасток зловмисників – спрацювала шахрайська схема «ваш син потрапив у ДТП, потрібні гроші для залагодження справи».

Саме такого змісту відбулася телефонна розмова, коли 16 січня у квартирі жительки Бердянського району 1936 року народження пролунав дзвінок. Після чого пенсіонерка, керуючись вказівками поки невстановленої особи, перерахувала через платіжний термінал на номер телефону понад 6000грн. і тільки потім подзвонила рідним. Звичайно ніхто з них ні в яку ситуацію не попадав.

По всім подібним фактам відкриті кримінальні провадження в ході, яких проводяться оперативні заходи у т.ч. із залученням відділу кіберполіції ГУНП області.
Всі жителі м.Бердянска і Бердянського району при отриманні таких дзвінків можуть оперативно перевірити таку «інформацію» про родичів за телефоном чергової частини Бердянського відділу поліції ГУНП в Запорізькій області - 3-51-02, назвавши своє прізвище.




Останні новини Бердянська
вчора, 24 квітень, середа 2024
23 квітень, вівторок 2024
22 квітень, понеділок 2024
19 квітень, п'ятниця 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок