Протягом 2019 року на території Бердянського району обліковано 464 кримінальних правопорушення

По матеріалам пресс-службы прокуратуры
28.02.2020 · 15:55 · переглядів - 282

Інформація про стан законності на підпорядкованій Бердянській місцевій прокуратурі території, у тому числі з питань запобігання та протидії корупції у 2019 році

Протягом 2019 року на території Бердянського району обліковано 464 кримінальних правопорушення

Протягом 2019 року на території Бердянського району обліковано 464 кримінальних правопорушення, проти 500 в позаминулому році, що становить зменшення на 4,7%. З загальної кількості облікованих у 2019 році закрито 149 кримінальних проваджень, 115 злочинів розкрито та направлено до суду з обвинувальними актами. Інші знаходяться у провадженні.

Протягом 2019 року з 149 до 117 зменшилась кількість тяжких злочинів, та з 5 до 4 особливо тяжких злочинів, що становить -20%.

У два рази зросла кількість скоєних навмисних вбивств. Так у 2019 році у  Бердянському районі скоєно 2 умисних вбивства, які розкрито. У позаминулому році було скоєно 1 умисне вбивство.

У три рази збільшилась кількість фактів спричинення тяжких тілесних ушкоджень – 3 проти 1 в позаминулому році.

Хоча у 2019 році в порівнянні з 2018 роком зменшилась кількість злочинів, проте злочини вказаної категорії залишаються найпоширенішими у районі через відсутність зайнятості населення. Так, протягом 2019 року зменшилась кількість злочинів корисливої направленості зі 195 до 165, що становить -15% . З 1 до 0 зменшилась кількість розбійних нападів, з 177 до 140 – кількість крадіжок. У два рази збільшилась кількість грабежів, з 6 у позаминулому році до 13 у минулому році.  

У минулому році менше скоєно злочинів у сфері незаконного обігу наркотичних засобів (всього виявлено 14 злочинів проти 16 у 2018 році). Крім того, на 37% зменшилась кількість злочинів проти громадської безпеки, а саме незаконне поводження зі зброєю бойовими припасами та вибухонебезпечними речовинами (з 8 у позаминулому до 5 у минулому).

Проте, у два рази зросла кількість злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту з 9 у позаминулому році до 20 у минулому році, з них у 4 випадках спричинено смерть потерпілим.

Протягом 2019 року Бердянською місцевою прокуратурою з обвинувальними актами до суду для розгляду скеровано 115 кримінальних проваджень вчинених у Бердянському районі. Загалом, протягом 2019 року в Бердянському районі виявлено 87 осіб, які вчинили кримінальні правопорушення, з урахуванням кримінальних правопорушень минулих років. З них: 40 – особи, які раніше вчиняли злочини, 23 – особи, які вчиняли злочини у стані алкогольного сп’яніння, 5 злочинів вчинених групою осіб, 6 – неповнолітні особи. Інші злочини вчинені особами зрілої категорії, які свідомо вчиняли злочини.

Неповнолітніми особами скоєні кримінальні правопорушення пов’язані з крадіжками мобільних телефонів, крадіжок продукції в магазинах та супермаркетах. Крім того, у 2019 році розкрито та скеровано до суду кримінальне провадження за фактом несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку вчиненого неповнолітньою дівчиною відносно неповнолітньої потерпілої. Так, побачивши, що в мобільному телефоні подруги відкрито додаток «приват 24», обвинувачена перерахувала з її рахунку грошові кошти на свою картку. За результатми розгляду обвинувального акту, судом призначено останній покарання у вигляді штрафу.

Бердянською місцевою прокуратурою упродовж 12 місяців 2019 року виявлено 6 адміністративних правопорушень пов’язаних з корупцією, вчинених на території Бердянського району. Зібрані матеріали направлені до УЗЕ в Запорізькій області департаменту захисту економіки Національної поліції України для вирішення питання складання протоколу про адміністративне правопорушення пов’язаного з корупцією.

В порядку ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» до органів місцевого самоврядування та осіб, уповноважених на виконання функцій держави, внесено 6 подань щодо усунення причин та умов, що сприяли невиконанню вимог Закону України «Про запобігання корупції». За результатом розгляду вказаних подань 1 посадову особу притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Протягом звітного періоду Бердянською місцевою прокуратурою здійснювалось процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях за фактами вчинення корупційних злочинів на території Бердянського району.

Так, розслідувано та скеровано до суду обвинувальний акт за фактом вчинення кримінальних правопорушень передбачених ч.1 ст.366, ч.2, 3 ст.191 КК України, а саме в 2018-2019 році  службовою особою, яка виконуючи адміністративно - господарські функції, діючи умисно, незаконно, з корисливих мотивів, переслідуючи свої особисті інтереси, зловживаючи своїм службовим становищем в частині складання та видачі бухгалтерських документів від імені сільської школи, забезпечення законності та правильності оформлення розрахунків з заробітної плати, здійснення контролю за дотриманням порядку оформлення  розрахунків і платіжних зобов’язань, витрат фонду заробітної плати, нарахування заробітної плати згідно табелів та графіків відпрацьованого часу, з метою незаконного заволодіння державних бюджетних коштів, достовірно знаючи про те, що її заробітна плата як бухгалтера школи, шляхом незаконного нарахувала на свою зарплатну картку грошових коштів, чим спричинила шкоду на загальну суму 97 тис. грн..

Крім того, у 2019 році до суду скеровано обвинувальний акт відносно службової особи, який виконуючи організаційно-розпорядчі та адміністративно - господарські функції, будучи директором товариства з обмеженою відповідальністю, під час виконання будівельних робіт з капітального ремонту сільської амбулаторії, діючи умисно, незаконно, з корисливих мотивів, зловживаючи своїм службовим становищем, скоїв заволодіння державними грошовими коштами, тим самим спричинивши майнову шкоду територіальній громаді в особі виконкому сільської ради на загальну суму 68 004 гривень, у зв’язку із чим вчинив кримінальне правопорушення передбачене за ч.2 ст.191,ч.1 ст.366КК України.  

Упродовж 2019 року Бердянською місцевою прокуратурою за позовами, заявами прокурора в порядку цивільного та господарського судочинства, виконані судові рішення про відшкодування шкоди, завданої кримінальними правопорушеннями – 6,1 тис.грн.

У порядку відомчого контролю до начальника відділу державної виконавчої служби Бердянського міськрайонного управління юстиції Запорізької області (далі – ВДВС Бердянського МРУЮ) подано 3 скарги на дії та бездіяльність посадових осіб ВДВС Бердянського МРУЮ, які наразі задоволено.

Протягом 2019 року до Бердянської місцевої прокуратури надійшло 1085 звернень громадян, з яких: 609 – вирішено по суті, 476 – направлено за належністю до інших відомств.

З вирішених по суті скарг 372 стосувались питань досудового розслідування, 2 з них задоволено. За результатами розгляду звернень на дії працівників Бердянського ВП ГУНП Бердянською місцевою прокуратурою за 2019 рік зареєстровано 22 кримінальних провадження.

Крім того, вирішено 21 звернення з питань участі у кримінальному провадженні у суді, 36 з питань нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства 2 з яких задоволено та до установ виконання покарань внесені акти прокурорського реагування, 147 звернень з інших питань. 

Протягом 2019 року оперативними працівниками Бердянської місцевої прокуратури на особистому прийомі прийнято більше 600 громадян, з них більше ста прийняті безпосередньо керівником Бердянської місцевої прокуратури.

Крім того, упродовж 2019 року Бердянською місцевою прокуратурою розглянуто 6 запитів на інформацію. Запити, які розглянуті за категоріями, стосувались питань досудового слідства та інших питань.

Керівник Бердянської
місцевої прокуратури

В. Рудий




Останні новини Бердянська
сьогодні, 28 березень, четвер 2024
вчора, 27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок