Звучання цієї весни на бердянському Piano Day

Бердянськ 24
30.03.2020 · 11:10 · переглядів - 644

Розповідь про те, що карантин не може спинити творчих людей, або як в Бердянську пройшов онлайн концерт в рамках Piano Day від композитора Богдана Беляєва.  

Звучання цієї весни на бердянському Piano Day

88 день року у світі традиційно проходить під звуки клавішних інструментів в рамках фестивалю Piano Day - події, яка святкується у десятках країн світу та збирає музикантів-клавішників та відповідно слухачів-поціновувачів музики. 

Наше місто запустило та продовжує традицію фестивалю в Україні. 28 березня в місті Бердянськ відбувся Piano Day 2020 

Як же концерт відбувся під час карантину? Цього року онлайн. Трансляція для глядачів була організована в Facebook, Instagram та на Youtube-каналі.

Зважаючи на ситуацію з карантином в країні, через яку більшість заходів відмінили або перенесли, культурним об’єктом цього разу стала студія Богдана, з якої він вів онлайн відео трансляцію в соціальні мережі 

«Основним задумом цьогорічного фестивалю повинно було бути змішування. Поєднання класичного звучання з сучасними звуками електронного інструменту, сплетіння високого та буденного, створення нового для кожного, хто готовий слухати. Існує думка, що музику потрібно розуміти, але в прешу чергу її треба відчути. 

Але головним мотивом концерту стало об'єднання. Бо саме музика об'єднала глядачів не тільки з Бердянська ї з інших міст та країн. Нам передавали вітання з Польщі, Америки, Німеччини, Фінляндії,  Іспанії та багатьох інших країн» - розповів Богдан.

Початок історії Piano Day був покладений в кінці 80-х минулого століття, коли латинсько-німецький виробник фортепіано Девід Клавінс створив новий музикальний інструмент «Klavins M370». Це фортепіано, яке займає два поверхи, важить дві тони та вирізняється особливим звучанням через його довгі струни.

Клавінс співпрацював з різними композиторами протягом останніх 30-ти років, але значною подією стала його робота з Нільсом Фрамом, німецьким композитором. У 2014 році було випущено фортепіано «Una Corda», на якому Нільс створив власну імпровізацію - альбом Solo. Чотири дні роботи та 9 годин відпрацьованого матеріалу - все це стало основою для запису 8-ми треків альбому.

Нільс Фрам безкоштовно випустив альбом у цифровому варіанті, в якості подарунка 29 березня 2015 року. Композитор оголосив цей день фестивалем Piano Day. Саме 88-ий день у році, за кількістю клавіш у фортепіано. 

Головна ідея фестивалю - подарувати людям позитивні емоції, додати свята у буденні дні та показати, що музика, де б вона не була, звучить для слухачів. Навіть якщо ми не можемо зібратись на концерт.

Глядачі слухали твори з нового альбому Богдана Беляєва - музиканта й композитора із Бердянську, який вже третій рік є ініціатором створення цієї події в нашому місті.

Захід організовано за підтримки Першого Антикафе Бердянську «Час Є!» та фестивалю анімації РавликФест.

Організатори обіцяють, що після завершення карантину обов'язково проведуть музичну зустріч в приміщенні міського залізничного вокзалу. Адже про цю незвичну співпрацю домовились ще до початку карантину. Тому запрошуємо бажаючих відвідати концерт долучатись до заходу в Facebook https://facebook.com/events/s/piano-day-2020/2916683468398592/.

Там же ви можете переглянути запис трансляції он-лайн концерту.

Автор Оксана Лопирєва

Тэги: антикафе



Останні новини Бердянська
вчора, 25 квітень, четвер 2024
24 квітень, середа 2024
23 квітень, вівторок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок