У музеї «Подвиг» відкрилася виставка картин у техніці художньої гладі

По матеріалам пресс-службы исполкома
16.06.2020 · 16:03 · переглядів - 505

На минулому тижні у музеї «Подвиг» – філії Бердянського краєзнавчого музею – відкрилася виставка «Вишивка – гармонія душі» майстринь-вишивальниць, мешканок м.Бердянськ – матері та доньки – М.Г. Білоусової-Каракаш (1893-1980 рр.) та Т.П. Гамольської (1916-1995 рр.).

У музеї «Подвиг» відкрилася виставка картин у техніці художньої гладі

Вишивкою здавна займались українські жінки, використовували різні техніки, прикрашаючи одяг, хустини, предмети домашнього вжитку. Особливої популярності цей вид декоративно-ужиткового мистецтва набув наприкінці ХІХ століття. Жінки та дівчата почали активно вишивати картини, особливо у техніці художньої гладі. Однією з найвідоміших вишивальниць Бердянська кінця ХІХ-ХХ століть стала Матрона Гаврилівна Білоусова-Каракаш, яка народилася у нашому місті 9 червня 1893 р.

З дитинства талановита дівчинка долучилась до рукоділля, вишивання. З-під її умілих рук виходили чудові серветки, рушники, картини. Різнопланові, вишукані, цікаві роботи майстрині зачаровували своєю красою. Ними милувались і мешканці Бердянська, і чисельні гості. Показником якості та привабливості виробів стала пропозиція Джона Грієвза, власника заводу сільськогосподарських машин, щодо вишивання для його родини хустинок, серветок, скатертин, портьєр.

Загалом, в історію нашого міста Матрона Гаврилівна увійшла як визнаний майстер художньої вишивки. У 1930-ті роки Матрона Гаврилівна працювала в школах, технікумах Бердянська викладачем гуртків вишивання. У тяжкі післявоєнні роки вела гурток вишивання у Палаці піонерів, клубі ім.О.М.Островського.

Діти майстрині успадкували художній талант. Син – Петро Петрович Білоусов (1912-1989 рр.) – учень І.І. Бродського, став відомим живописцем, графіком та педагогом.

Дар рукоділля Матрона Гаврилівна передала донці Т.П. Гамольській, яка народилася 21 січня 1916 року. В особистості Тетяни Петрівни дивним чином поєднались хист до математичних наук та художнє обдарування. Працюючи бухгалтером, вона усе життя не полишала улюбленої справи: разом з матір’ю вишивала серветки, рушники, картини.

Матрона Гаврилівна та Тетяна Петрівна використовували різні техніки, поєднуючи художню гладь зі звичайною або рельєфною аплікацією. На полотнах вишивальниць оживають біблійні сюжети, замальовки на українські теми, портрети видатних людей, композиторів, фрагменти сюжетів казок, копії картин відомих художників.

Роботи майстринь неодноразово експонувались в Україні. Донька та мати одержали звання «Майстер народної творчості».

Побачити роботи наших землячок ви можете у музеї «Подвиг» за адресою: вул. Гостинна, 10. Виставка працює з 10:00 до 17:00.

Інформація Бердянського краєзнавчого музею




Останні новини Бердянська
сьогодні, 19 квітень, п'ятниця 2024
вчора, 18 квітень, четвер 2024
17 квітень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок