Через політичний тиск. Голова НБУ Смолій подав у відставку

По матеріалам НВ.Бізнес
02.07.2020 · 08:17 · переглядів - 358

Голова Національного банку України Яків Смолій написав та подав президенту України Володимиру Зеленському заяву про звільнення у зв’язку з відставкою за власним бажанням

Через політичний тиск. Голова НБУ Смолій подав у відставку

 - Протягом тривалого часу на Національний банк України здійснюється систематичний політичний тиск. Це унеможливлює ефективне виконання мною як Головою покладених на мене обов’язків керівництва діяльністю Національного банку та взаємодію з іншими державними органами. Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні, — цитує Смолія пресслужба НБУ.

Яків Смолій починав кар'єру у фінансовому секторі в Тернопільському управлінні Нацбанку. Після цього він працював у банках Аваль і Престиж. Смолій володів близько 1,25% акцій банку Аваль, який у 2005 році був проданий австрійській групі Райффайзен за $1 млрд.

У квітні 2014 року Смолій став заступником голови НБУ Валерії Гонтаревої, а в жовтні 2016-го — її першим заступником. З травня 2017 року він був виконувачем обов’язків голови центробанку на час безстрокової відпустки Гонтаревої. Рада призначила Смолія головою НБУ 15 березня 2018 року.

Останнім часом у Раді нерідко звучала критика на адресу Нацбанку. 17 червня комітет Верховної Ради з фінансової, податкової та митної політики схвалив проєкт постанови про доповідь голови НБУ у парламенті. В документі, зокрема, йшлося, що банківський регулятор нібито створив «піраміду ОВДП», штучно ревальвував гривню та повільно знижував облікову ставку.

Після того, як комітет схвалив проєкт постанови з критикою діяльності Нацбанку, посли країн Великої сімки застерегли, що «підрив незалежності НБУ вплине на українців, зашкодить довірі інвесторів та поставить під загрозу міжнародну підтримку зусиль українського народу щодо побудови безпечної, успішної та демократичної країни».

У Зеленського відреагували на відставку Смолія

В Офісі президента підкреслюють, що дискусії про діяльність Нацбанку повинні бути позбавлені політичного забарвлення, пише ЛІГА.Фінанси.

Безумовним пріоритетом залишається забезпечення незалежності Національного банку України, що неодноразово наголошував президент Володимир Зеленський. Про це йдеться в повідомленні Офісу президента (ОП) в Facebook.

В ОП стверджують, що правління НБУ продовжить "діяльність на принципах незалежності та професіоналізму".

 - Дискусії про діяльність Національного банку України повинні базуватися виключно на принципах професіоналізму та повинні бути позбавлені політичного забарвлення, яка може мати негативний вплив на інституційну спроможність та незалежність Національного банку України, - підкреслюють в ОП.

У президента вважають, що Нацбанк і уряд повинні продовжувати реалізацію виваженої монетарної та фіскальної політик, яка буде запорукою макроекономічної і фінансової стабільності і сприятиме економічному зростанню і відновленню банківського кредитування.

Великий крок назад. Посли країн G7 відреагували на відставку Смолія

Посли країн Великої сімки прокоментували заяву глави Нацбанку Якова Смолія про відставку, заявивши, що підрив незалежності цього інституту може стати великим кроком назад

Про це йдеться в заяві, опублікованій в Twitter, повідомляє НВ.Україна.

На їхню думку, «незалежний Нацбанк — фундаментальне досягнення для України, що зменшило корупцію, сприяло зростанню і врятувало збанкрутілий банківський сектор».

 - Підрив цього надважливого інституту був би великим кроком назад і поставив би під загрозу надійність реформ України і їх підтримку, — заявили посли.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок