XVIІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA-2020 у Бердянську

По матеріалам Docudays UA
01.10.2020 · 11:41 · переглядів - 283

Уперше з 2 по 12 жовтня в гібридному форматі стартує XVIІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA в Бердянську.

XVIІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA-2020 у Бердянську

Попри пандемію COVID-19, мешканці міста Бердянськ зможуть побачити найцікавіші документальні стрічки про права людини. У відповідь на виклики пандемії у межах Мандрівного Docudays UA відбудяться покази в форматі онлайн.

Через тему «Тін Спіріт» цьогорічний фестиваль розмірковує над тим, як може звучати голос молодi в обговоренні суспільних питань, чи можуть діти розглядатись не лише як об’єкти захисту, але й як суб’єкти прав, як у ситуації збройного конфлікту держава може протидіяти насильству й експлуатації дітей, реалізовувати їхні права на освіту та розвиток і чи обмежується процес дорослішання викликами підліткового віку.

Дорослішання – це процес усвідомлення необхідності та невідворотності прийняття часто непростих рішень. Про одне з найскладніших розповідає фільм «Хороша смерть» режисера Томаша Крупа. Героїня фільму – Дженет – смертельно хвора і хоче померти з гідністю, однак це суперечить британським законам. Вона зв’язується з докторкою Ерікою зі Швейцарії, яка готова допомогти, та із внутрішнім спокоєм організовує свій від’їзд.

Під час Мандрівного мешканці міста зможуть переглянути стрічку  «Про звірів та людей», яка розповідає історію Варшавського зоопарку, що під час Другої світової війни слугував сховком для євреїв та польських бійців руху опору.

Також на фестивалі будуть представлені короткометражні фільми з добірки «DOCU/КОРОТКО» – експериментальні спостереження та дослідження української дійсності. У фільмі «Колообіг» Олексія Радинського, який отримав спеціальну відзнаку Docudays UA-2020, вагон потяга електрички трансформується у рейки для операторського візка, аби зафіксувати трансформації київського ландшафту. «Понеділок п’ятниці» Іванни Прокопчук зображує буденність, тісноту та гендерованість комунікації сучасної української родини. Феномен «болота» та однієї з найбільших болотних систем України – Замглая – досліджує фільм «зонґ» Еліаса Парвулеско, Тети Цибульник та Світлани Потоцької.

Під час Мандрівного Docudays UA буде представлена програма «DOCU/KIDS»  в межах якої будуть показані історії, де замість казкових супергероїв ми зустрічаємо звичайних дітей з різних куточків світу. «Хвилі світла» – історія 12-річної Фріди, яка майже не бачить. Однак уві сні картинка стає настільки чіткою, що вона «бачить» речі, непомітні для інших. Фільм «Карла і Нордал» документує життя шестирічної Карли та її старшого брат на ім’я Нордал, який має затримку у розвитку.

Крім того фестиваль не обмежується лише кінопоказами. Під час Мандрівого також відбудеться Арт-майстерня  "трафарети VS кібербулінг". Піч час майстерні ми запрошуємо мешканців міста спробувати знайти відповідь на питання Чи може творчість впливати на суспільну думку? В межах практичної частини події пропонуємо долучитися до створення захисних масок за трафаретами на тему протидії кібербулінгу. Організатори забезпечують необхідні матеріали (маски, акрилові фарби для тканини, кисточки, канцелярські ножі).

Також в межах фестивалю буде проходити конкурс фотожурналістики «Тін спіріт в Бердянську» на найкращу фотографію, яка відображатиме цілі та атмосферу фестивалю. В Конкурсі візьмуть участь учасники та учасниці гуртка "Юн-прес" та студенти_ки  факультету філології та соціальних комунікацій БДПУ. Роботи фіналістів обере журі Конкурсу в яке входять Олег Охредько. Аналітик ЦГП «Альменда», Анжеліка Бабич – керівниця Студії «Юн-Прес», Юлія Мельник, завідувачка кафедри соціальних комунікацій. 10 найкращих фотографій будуть експонуватись на виставці в холі Центра дитячо-юнацької творчості ім. Є. Рудневої.  Під час самої вставки вже відвідувачі вирішать, про яку фотороботу можна сміливо сказати: «Тін Спіріт в Бердянську виглядає саме так!».

Місія Мандрівного фестивалю

Ми створюємо можливості для кожної людини в Україні дивитися талановите та актуальне документальне кіно з усього світу про права людини. Формуємо активну громадянську позицію та повагу до людської гідності. Підтримуємо розвиток української кіноіндустрії.

Графік відкритих подій Мандрівного  Docudays UA в Бердянську:

Кінопокази (офлайн):

  • 10.2020 18:00 - «Хороша смерть» (Бердянська міськ-районна організація Товариства Червоного Хреста України, вул. Привокзальна, 79)
  • 10.2020 18:00 - «Про звірів та людей» (Шахматні столи, вул. Горького, 22 )
  • 10.2020 18:00 - «Колообіг», «Понеділок п’ятниці»,  «Зонг» (Шахматні столи, вул. Горького, 22 )
  • 10.2020 18:00 - «Хвилі Світла», «Карла та Нордал» (Шахматні столи, вул. Горького, 22 )

Онлайн покази:

  • 10.2020 14:00 - «Зонг» (посилання буде опубліковано на сторінці перед показом на сторінці Мандрівного Docudays UA в Бердянську)

Воркшопи:

  • 10.2020 18:00 - Арт-майстерня "трафарети VS кібербулінг" (Бердянська міськ-районна організація Товариства Червоного Хреста України, вул. Привокзальна, 79))

Виставка  «Тін спіріт в Бердянську»:

  • 10-12.10.2020 з 10:00 до 18:00 (Центр дитячо-юнацької творчості ім. Є. Руднєвої, перший поверх, пр. Праці, 24)

Фестиваль – не політичний і не комерційний.

Всі події організовані та будуть проведені з усіма необхідними заходами безпеки в зв’язку із карантинними обмеженнями COVID-19

Контакти організаторів: okhredko@gmail.com , 066-175-18-29 (Олег Охредько)




Останні новини Бердянська
вчора, 28 березень, четвер 2024
27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок