В Бердянську створено групу самодопомоги для підлітків

По матеріалам Антикафе
14.12.2020 · 13:18 · переглядів - 607

В Бердянську почала працювати група самодопомоги для підлітків в складних життєвих обставинах. Вже відбулось чотири зустрічі групи, на яких учасники можуть поділитись життєвим досвідом, та разом знайти шляхи вирішення проблем.

В Бердянську створено групу самодопомоги для підлітків

Аналізуючи інформацію, яка потрапляє до нас в Антикафе, ми вже давно зрозуміли, що підлітки є однією з найвразливіших груп. Для них проводиться найменше заходів, їх побажання складно врахувати, бо вони не залучені до процесів прийняття рішень, вони ще не виборці і вже не діти. А якщо підліток знаходиться в складній життєвій ситуації, і немає до кого звернутись за порадою, як от наприклад випускник школи-інтерната чи студент коледжу, який живе в гуртожитку, то дуже важко знайти точки перетину, як можна допомогти такому підлітку. Саме для цього ми створили першу групу самодопомоги для підлітків в Бердянську. В групі підлітки обмінюються досвідом подолання негараздів і стимулюють одне одного до розвитку і поліпшення життєвих умов. На групі, в довірливій атмосфері, вони обмінюються інформацією, роздумами, допомагають одне одному. Поки що це перший досвід, і пройшло тільки чотири зустрічі, але вже зрозуміло, що методика ГСД дієва і дуже затребувана в нашому місті, - розповіла координаторка групи, Алла Мельничук.

Ідею груп самодопомоги для підлітків привезла в Бердянськ психолог Тетяна Буркут, яка на волонтерських засадах проводить зібрання груп і допомагає запрошеним тренерам підготуватись до зустрічі з дітьми.

Навчання цій методиці я пройшла в цьому році завдяки програмі ресурсного центру ГУРТ. Одразу після проходження курсу, я звернулась до Антикафе з пропозицією організувати групу самодопомоги для підлітків, і мене підтримали. Саме з цією ідеєю моя колега-психолог Наталія Кулик поїхала на "Коннект-форум громади та влади" в Запоріжжі, де домовилась про співпрацю з заступницею Управління праці та соціального захисту. Вже разом, маючи підтримку та довіру наших партнерів, ми підготували документи та виграли конкурс на підтримку першої групи. А ще неймовірним натхненням для нас була підтримка бердянців, які допомагають в проведенні наших зустрічей. Так майстриня з виготовлення крафтового мила Олена Однолько провела для групи майстер-клас з виготовлення новорічного мила. Директорка Центру розвитку дітей та молоді Ірина Капітонова провела навчання з розвитку навичок майбутнього. А зараз готується серія занять з навчання англійській від Ганни Української, директорки школи BestWay, - поділилась психолог Тетяна Буркут.

Підтримку в проведенні груп самодопомоги для підлітків надали також співробітники Управління праці та соціального захисту. На початку грудня був підписаний Меморандум про співпрацю з цього напряму. За інформацією першого заступника начальника управління Світлани Болдирєвої для кожної дитини будуть підготовані рекомендації та надані особисті консультації.

Ще одним напрямом роботи стало створення «путівника-порадника» для підлітків та молоді, який буде створено за участі самих підлітків. Допомогу у створенні цього документу пообіцяли надати в Бердянському міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, та Відділі молоді та спорту виконкому.

Наразі в першій групі самодопомоги вже сформовано коло учасників, які регулярно відвідують групу і зацікавлені в подальшому розвитку, це 10 підлітків віком від 12 до 17 років. Тому організатори шукають партнерів та спонсорів щоб підтримувати діяльність вже створеної групи. Якщо ви хочете допомогти з придбанням роздаткових матеріалів, печива для чаювання, або готові провести цікавий захід для учасників групи, то звертайтесь за номером (066)7708523 до координаторки групи Алли Мельничук. Або через соціальні мережі до Першого Антикафе Бердянська «Час Є!»   

Проєкт реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)

Марія Кушнір




Останні новини Бердянська
сьогодні, 28 березень, четвер 2024
вчора, 27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок