Бердянськ, Київ і Львів найактивніше здавали майно в оренду через «Прозорро.Продажі» і очолили рейтинг 

По матеріалам Прозорро.Продажі
03.02.2021 · 15:14 · переглядів - 462

«Прозорро.Продажі» традиційно аналізує, які міста найактивніше та найефективніше користувалися системою електронних аукціонів.  Цього разу вирішили дізнатися, яке ж місто найактивніше здавало в оренду майно за новими правилами - через онлайн аукціони “Прозорро.Продажі” протягом 4 кварталу 2020 року.

Бердянськ, Київ і Львів найактивніше здавали майно в оренду через «Прозорро.Продажі» і очолили рейтинг 

Зауважимо, що рейтинг міст побудований відповідно до наступних критеріїв:

  1. Потрапляють міста, які оголосили мінімум 10 аукціонів за квартал.
  2. Відібрано показники, які найбільше показують ефективність проведення аукціонів: відсоток успішних торгів та рівень конкуренції відносно міста-лідера в цьому кварталі. Чому такі показники? Відсоток успішних торгів показує, наскільки якісно місто готує об'єкти до аукціонів і наскільки прозоро це комунікує. Чим якісніше була пророблена ця робота, тим більш успішні торги. Конкуренція береться від рівня міста-лідера, і показує, наскільки місто формує адекватні вимоги для орендарів, які будуть цікаві різним гравцям, що призводить до появи нових учасників на торгах, які, в свою чергу, підвищують ціни. Обидва показники призводять до того, що місто здає активи швидше і дорожче, а значить ефективність використання комунального майна зростає. (Ці показники розраховуються у відсотках щоб великі міста порівнювались з малими однаково).
  3. Максимальний показник конкуренції в четвертому кварталі 2020 - 2,11 пропозицій на торги, з цим показником порівнювали і всі інші міста.
  4. Показник площі, яке здало місто, не брали, адже великі міста тут одразу отримували б більше балів за рахунок того, що в них багато площ під оренду. Довідково додали орієнтовний розмір доходу, який отримує місто щомісяця (зазвичай аукціони з оренди проводять строком на 5 років), а також відсоток середнього зростання ціни на аукціоні по місту.

За даними аналітичного модуля “Прозорро.Продажі”, очолює топ-10 місто Київ із загальним балом 1,82. За 4 квартал 2020 року столиця оголосила 92 аукціони з оренди, 75 з яких були успішними, тобто 82% успішності. Показник конкурентності на торгах становив 2,11. Середній показник зростання ціни становив 95%.  Загалом від успішних аукціонів місто буде отримувати 726,3  тис. грн/міс.

На другому місці опився Бердянськ із балом 1,66. За відповідний період місто оголосило 24 аукціони, 22 з них були успішні та будуть приносити місту додаткових 70,4 тис. грн. Показник конкурентності на торгах становив 1,57. Середній показник зростання ціни становив 78,6%.

Як бачимо, Бердянськ дуже ефективно здає свої площі: 92% аукціонів успішні. Крім того, демонструє гарну конкуренцію на торгах. Ось наприклад, аукціон з передачі в оренду цілого убудованого приміщення, на якому змагались п’ять учасників і вартість за квадрат зросла з 10,68 грн/міс. до 190,48 грн/місяць.

А тут брали участь два учасники на аукціоні, а орендна плата за місяць зросла з 174,18 до 2 510 грн/міс.

Львів отримав 1,62 бали. Однак він випереджає і Київ, і Бердянськ за доходом від успішних аукціонів - 809,6 тис грн. Загалом місто Лева провело 67 успішних аукціонів з 88 оголошених (76% успішності). Показник конкурентності на торгах становив 1,8. Середній показник зростання ціни становив 50,5%.

Більшість успішних аукціонів у місті були організовані Департаментом економічного розвитку Львівської міської ради.

Приклади найуспішніших аукціонів Львова:

  • Продовження договору - змагались шість учасників. Стартова орендна плата за місяць складала 1,6 тис. грн, після аукціону зросла до - 40 тис. грн/міс (вартість 1 кв. м після аукціону 2, 1 тис. грн)
  • Продовження договору оренди нежитлових приміщень - змагались сім учасників. Стартова орендна плата за місяць складала 3,04 тис. грн,а  після аукціону зросла до - 26 тис. грн/міс.

Також у десятку потрапив Красноград Харківської області - 1,61. Місто здало усі виставленні площі. Приблизно 40% аукціонів були на продовження договорів оренди, інші - вільні площі. Серед них кілька стоматологічних кабінетів, як наприклад, цей: стартова орендна плата становила  687 грн/міс, після аукціону - 1500 грн/міс.

Івано-Франківськ отримав 1,55 бали. Найконкурентніший аукціон міста зібрав дев’ять учасників: стартова орендна плата становила 3,27 тис. грн/міс, а завершився аукціон на сумі 24,5 тис. грн/міс.

Чернівці - 1,51. Найбільш конкурентними вивились аукціони з оренди приміщень в медичних закладах, аптеках. Наприклад ось: три учасники і тут також три.

Сєвєродонецьк Луганської області, Первомайськ Харківської област та Горішні Плавні Полтавської набрали 1,47 бали.

До речі, Горішні плавні провели найбільш конкурентний аукціон серед десятки міст-лідерів (без урахування Києва) - 11 учасників.

Замикає десятку Бориспіль - 1,41.

Рейтинг міст - найактивніших користувачів системи “Прозорро.Продажі” для передачі в оренду майна у 4 кварталі 2020 року:

Таблиця

Якщо вашого міста немає в рейтингу, значить воно не здає в оренду майно на прозорих аукціонах, або здає неефективно (менше 10 успішних аукціонів за 4 квартал 2020 року).

Зокрема, у рейтинг не потрапили такі міста як Одеса, Тернопіль, Луцьк, Миколаїв.

Нагадаємо, що Законом України “Про оренду державного та комунального майна” було запроваджено передачу майна в оренду на онлайн аукціонах в електронній торговій системі «Прозорро.Продажі».

Прозорро.Продажі – дворівнева електронна торгова система (ЕТС), розроблена провідними українськими ІТ-фахівцями. На сьогодні до ЕТС підключено 40 маркетплейсів, які забезпечуються велику кількість учасників та конкуренцію на торгах. Через Prozorro.Продажі уже реалізовано майна на 34 млрд грн, участь в аукціонах взяли понад 22,5 тисячі учасників. У системі поєднуються державні та приватні торги, завдяки чому потенційні покупці мають більший вибір об'єктів і відповідно - можливостей. Уся інформація про електронні аукціони розміщена у відкритому доступі у модулі аналітики «Прозорро.Продажі».




Останні новини Бердянська
сьогодні, 28 березень, четвер 2024
вчора, 27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок