Бердянська чиновниця-освітянка отримала 9 років заочно з конфіскацією майна.

По матеріалам Антикорупційний штаб
20.04.2023 · 21:42 · переглядів - 2614

“Антикорупційний штаб” фіксує колабораціонізм: в Бердянську засуджена за співпрацю з окупантами провідний спеціаліст з освіти.

Бердянська чиновниця-освітянка отримала 9 років заочно з конфіскацією майна.

“Антикорупційний штаб” продовжує продовжує збір інформації про колаборантів для внесення у базу Реєстру воєнних злочинців.  Ми бачимо і розуміємо участь державних зрадників та колаборантів у співпраці з ворогом та російськими військовими, а відповідно фіксуємо тих, які стають співучасниками злочинів під час воєнного стану. Маєте більше інформації — надішліть нам.

Заочно визнали винною у колабораціонізмі та присудили 9 років за ґратами з конфіскацією Галині Шадуріній, мешканці міста Бердянськ. Жовтневий суд Запоріжжя виніс вирок по статті 111-1 ч.5 Кримінального кодексу України. 

Провідний спеціаліст сектору загальної середньої освіти відділу освіти виконавчого комітету Бердянської міської ради Галина Шадуріна пішла на співпрацю з окупантами та впроваджувала методи російської освіти на тимчасово захопленій території. Окупанти зробили ініціативну колаборантку Шадуріну начальницею відділу освіти.  Разом з представником ФСБ 11 травня 2022 року Шадуріна провела нараду з директорами закладів освіти і намагалася схилити їх до співпраці з новою окупаційною владою. Шадуріна звільнила тих з директорів шкіл, які не погодилися працювати під керівництвом окупантів.

Шадуріна розповідала знайомим, що призначила нового директора дитячо-юнацької спортивної школи, а також про прийняття нових працівників і обрання нових директорів шкіл. Також псевдочиновниця Шадуріна обговорювала проблему відсутності учнів у школах, видачу документів про освіту російського зразку та ін. За інформацією оператора мобільного звʼязку, номер обвинуваченої фіксується у місті  Бердянську та селі Азовське Бердянського району Запорізької області.

У призначене судове засідання псевдочиновниця Шадуріна не зʼявилася і своїх пояснень суду не надала. Розгляд справи відбувся за її відсутності. Показання у судовому слуханні дала свідок, яка розповіла, що знає обвинувачену. Також свідок повідомил, що Шадуріна після окупації міста Бердянська стала співпрацювати з російськими окупантами. 

Від директорів шкіл, які після окупації залишились у Бердянську, свідку стало відомо, що обвинувачена проводила наради в присутності представників окупаційної влади та осіб зі зброєю, пропонувала співпрацювати з окупантами, а тих хто був не згоден — звільняла, також тиснула на батьків, щоб відправляли дітей до навчальних закладів. У матеріалах справи є фотокопії документів «Отдел образования мэрии г.Бердянска Запорожской області» за підписом «начальника» щодо звільнення двох осіб із займаних посад.

Суд вважає провину обвинуваченої доведеною поза розумним сумнівом. Колаборантку засудили заочно до 9 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також їй на 15 років заборонено обіймати посади в органах влади, повʼязані з організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями. Строк відбування покарання почнеться з моменту затримання та доправлення Шадуріной до місць позбавлення волі. Зважаючи на те, що колаборантка продовжує перебувати на тимчасово захопленій російськими військами території, це поки що неможливо виконати. Але сподіваємось, що реалізація покарання відбудеться найближчим часом.

Вирок прокоментував голова правління ГО “Антикорупційний штаб” Сергій Миткалик:  

“Заочний розгляд справи — це законна процедура заочного засудження. Це хороший спосіб карати злочинців у разі їх переховування від правосуддя. На мій погляд, застосування подібних проваджень до колаборантів — це виправданий спосіб. Інші особи повинні розуміти, що, незважаючи на переховування на іншій території, окупованій чи на території Росії, вони можуть нести відповідальність і вони будуть обмежені у своїй свободі пересування. У разі деокупації Україною території колаборантку буде заарештовано. Відповідно, скоріш за все, вона або втече до Росії або змушена буде нести відповідальність на території України. До моменту прийняття інституту заочного розслідування багато на той час колаборантів змогли б пізніше відвідувати Україну через низьку роботу правоохоронних органів на початку війни у 2014 році. Тепер так не буде, законодавці прикрили цю лазівку, зокрема посиливши відповідальність за колабораціонізм під час воєнного стану."




Останні новини Бердянська
сьогодні, 26 квітень, п'ятниця 2024
вчора, 25 квітень, четвер 2024
24 квітень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок