Бердянські поліцейські, які перейшли на бік ворога, звільняються. Але покинути місто не можуть

Бердянськ 24
14.02.2024 · 12:01 · переглядів - 1956

В багатьох присутнє бажання виїхати до Європи або ще далі, але окупанти їх не випускають з ТОТ

Бердянські поліцейські, які перейшли на бік ворога, звільняються. Але покинути місто не можуть
Вибрали росію і швидко розчарувалися. Колаж: Бердянськ 24

Колаборанти розчарувалися. Багато звільнилися

Очікування мєнтів-колаборантів взагалі не співпали з реальністю. Я чув розмови деяких. Ні робота, ні зарплата, ні нинішній стан міста їх не влаштовує. Це не те, на що вони сподівалися. Хочуть «змитися» з Бердянська. Але не можуть, не випускають.

Я не настільки близький до цього оточення. Але рахунок тих, що звільнилися або їх звільнили, йде на десятки, - розповідає джерело із окупованого міста.

  1. Зарплата більшості поліцейських-колаборантів в Бердянську 30-40 тис рублів. Це значно менше, ніж у порядних українських колег. Але ж хоча правоохоронці-переселенці поки що вимушено не вдома, проте в них і нема клейма зрадників та відповідних карних справ. А там, в залежності від статті, і до пожиттєвого ув’язнення.
  2. Всі можливі схемки в Бердянську – це прерогатива російських кураторів. Бажання підробити чимось, окрім виконання прямих обов’язків, для деяких співробітників окупаційної поліції завершується фізичними зауваженнями та кадровими рішеннями. Виявляють «схемщиків» швидко. ФСБ практикує перевірки на поліграфі. Їх проходять далеко не всі.
  3. Місто: пустий Бердянськ з комендантською годиною та зовнішніми жорсткими порядками. Немає в ньому зараз легкості, безтурботного вайбу та звичного українського настрою. Пенсіонери та контингент, який влаштовує маршрут дім-робота-магазин, ще можуть вважати ситуацію нормальною. У кого сфера інтересів хоч трохи різноманітніша – їм в такому режимі жити неможливо.

Рік тому зрадники в погонах ще могли втекти з Бердянська, зараз це майже нереально

Затримання поліцейського-зрадника з Бердянська. Фото: ДБР

Всі описані моменти колаборанти зрозуміли вже за 2-3 місяці після початку окупації. Вже тоді почали звільнятися. Деяким вдалося виїхати і в Канаду, і в Європу. А одному зраднику так зрештою захотілося в Україну, що він перетнув кордон і оселився в одному з сіл Черкащини.

В лютому минулого року представники ДБР його затримали і з’ясували, що поліціант-перевертень здавав загарбникам інформацію щодо українських правоохоронців, проводив у них обшуки, вилучав зброю. Також він віддав загарбникам службовий транспорт та агітував місцевих жителів допомагати окупаційній адміністрації.

У ході обшуків за місцем переховування виявили оголошені окупантами орієнтування на розшук громадян України, пам’ятка «Як стати громадянином рф», дозвіл на безперешкодний проїзд всіма блок-постами у захопленій частині Запорізькій області, а також роздруковані мапи з позначенням локацій на підконтрольній Україні території.

Маємо припущення, що слідству вдалося з’ясувати у затриманого багато інформації і щодо ієрархії силовиків, і про загальний порядок в окупованому місті. Вірогідно, його свідчення суттєво збагатили базу колаборантів та перелік воєнних злочинців.

Саме з того часу окупанти до своїх «поліцаїв» почали ставитися уважніше, з території міста та регіону їх майже не випускають. Навіть тих, хто вже відпрацював.

Ще один перевертень із Запорізької області намагався влаштуватися в Україні. Не вийшло. Фото: Нацполіція

Зовсім свіже затримання ще одного колишнього поліцая з Василівського району, який вже пообіцяв плідну співпрацю з українськими слідчими по виявленню інших колаборантів, остаточно може опустити завісу перед правоохоронцями, які обрали рф.

Але то був їх вибір. І в кінці цієї історії неминуче покарання. Це треба розуміти кожному.




Останні новини Бердянська
вчора, 19 травень, неділя 2024
17 травень, п'ятниця 2024
16 травень, четвер 2024
15 травень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок