Мінкульт ініціює пришвидшений демонтаж пам'ятників Пушкіну, Щорсу в Києві та інших містах

По матеріалам ЛІГА.Life
21.09.2023 · 11:33 · переглядів - 445

Міністерство культури та інформаційної політики України ініціює вилучення пам’ятників Пушкіну, Щорсу та іншим російським діячам з Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення. Про це йдеться на сайті МКІП

Мінкульт ініціює пришвидшений демонтаж пам'ятників Пушкіну, Щорсу в Києві та інших містах
Фото: Вікіпедія

Зазначається, що це дасть змогу пришвидшити очищення публічного простору від маркерів комуністичного тоталітарного режиму та російської імперської політики.

"Наступний крок – за органами місцевого самоврядування. Саме вони мають ухвалити остаточне рішення про демонтаж та переміщення об’єктів", — наголосив т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Пропонується вилучити з реєстру:

  • пам’ятник Пушкіну на проспекті Берестейському;
  • пам’ятник Щорсу на бульварі Т. Шевченка;
  • могилу генерала армії Ватутіна в Маріїнському парку;
  • монітор "Желєзняков" на вул. Електриків;
  • пам’ятник екіпажу бронепоїзда "Таращанець" в сквері між вулицями Заслонова та Ялтинською у Києві.

Крім того, пам’ятники Пушкіну в Житомирі, Харкові та Одесі, князю Воронцову в Одесі, полководцю Суворову в Ізмаїлі, адміралу Ушакову в Херсоні, "Україна — визволителям" в Ужгороді, меморіальний комплекс "Борцям революції" в Луганську.

Цей проєкт постанови Кабінету міністрів після погоджень іншими органами влади внесуть на розгляд уряду. В документі врахували вимоги Закону України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії".



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок