Мовний скандал в Ірпені. Міністр освіти відреагував, згадав маніпуляції росії з мовою для війни

По матеріалам ЛІГА.Новини
08.04.2023 · 14:33 · переглядів - 607

Міністр освіти та науки Оксен Лісовий відреагував на мовний скандал у Державному податковому університеті в Ірпені, де викладачка відмовилася проводити заняття українською мовою

Мовний скандал в Ірпені. Міністр освіти відреагував, згадав маніпуляції росії з мовою для війни
Оксен Лісовий (Фото: Оксен Лісовий/Facebook)

Про це він написав у Facebook.

За його словами, маніпуляції довкола мови — це лицемірство, а якщо викладач відмовляється вести заняття державною мовою, то показує цим зневажливе ставлення до країни.

Він зазначив, що приклад з викладачкою, яка не здатна освоїти українську мову, є прямим порушенням чинного законодавства, а з цієї нагоди будуть вжиті заходи.

"І не лише у порушенні законодавства питання. Поведінка цієї дами виглядає, м'яко кажучи, невідповідною її ролі. Освітня спільнота формує націю. Саме тому не менш дивно, коли учні чи студенти виявляють вищий рівень свідомості, ніж їхні викладачі", — написав Лісовий.

Глава відомства заявив, що його надихає активність молоді, яка не боїться погроз з боку викладачів.

"З позиції міністра скажу, що не ми перетворили мову на інструмент політичних маніпуляцій. Не ми використовували її як привід для агресії. Ми лише захищаємо свій український простір. І людина в освіті має розуміти свою роль та відповідальність у цій боротьбі", — резюмував він.

Раніше в соціальних мережах поширили ролик, на якому під час онлайн-лекції одна зі студенток попросила викладачку перейти на українську, на що вона відповіла, що "несвідомо перейшла на російську, оскільки викладала нею 35 років".

Зокрема, вона додала, що студентка може не відвідувати лекції з філософії, якщо їй "ріже слух російська". За словами викладачки, зараз є багато матеріалів іншими мовами, тому можна "самостійно вивчати предмет" зручною мовою. Проте зазначила, що "на іспиті обов'язково говоритиме російською".



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок