НАЗК знову засвітило українських корупціонерів. Доступ до реєстру відкрили вперше після початку широкомасштабного вторгнення росії

По матеріалам Дзеркала тижня
04.09.2023 · 17:15 · переглядів - 402

Очікується, що невдовзі перезапустять і ресурс електронного декларування статків посадовців.

НАЗК знову засвітило українських корупціонерів. Доступ до реєстру відкрили вперше після початку широкомасштабного вторгнення росії

Нацагентство з питань запобігання корупції знову відкрило доступ до Реєстру осіб, які вчинили корупційні та пов’язані з корупцію правопорушення, повідомив очільник НАЗК Олександр Новіков. Доступ відкрили із врахуванням безпекових аспектів.

«Відкриті дані – це потужний інструмент доброчесності, а отже антикорупції. Відкриття даних Реєстру осіб, які вчинили корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення, свідчить, що з урахуванням безпекових аспектів можуть бути відкриті й дані Реєстру декларацій», – процитували Новікова у пресслужбі Нацагентства.

У НАЗК нагадали, що з початком повномасштабного вторгнення РФ державні органи обмежили доступ до низки реєстрів. Серед них опинився і Реєстр корупціонерів.

У Нацагентстві зазначили, що відсутність доступу до цього реєстру значно ускладнює діяльність державних органів та інших організацій. Зокрема це стосується і призначення претендентів на відповідні посади, здійсненні публічних закупівель та інших правочинів тощо. 

«Відновивши доступ до Реєстру, НАЗК врахувало і безпекові аспекти. Національне агентство отримало від Міністерства оборони України відповідь про відсутність ризиків у разі відновлення доступу до Реєстру, проте за умови невідображення відомостей стосовно місця роботи, посади на час вчинення особою корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення», – зазначили в НАЗК.

Водночас в Нацагентстві зазначили, що очікують на прийняття Верховною Радою законопроєкту №9534. Останній має відновити електронне декларування статків посадовців, яке теж призупинили після початку повномасштабної російсько-української війни.

27 липня Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №9534, за який проголосували 299 депутатів. Згідно з цим законопроєктом, депутати та державні посадовці окрім поновлення декларацій, мають подати декларації про доходи починаючи з 2021 року. У документі прописано, за яких умов потрібно задекларувати майно. Також проєкт закону пропонує відновити спецперевірки, попри дію воєнного стану. У тому числі для тих, хто був призначений без них. Окремий блок стосується тих, хто виконує завдання в інтересах національної безпеки чи перебувають на територіях, які постраждали від військової агресії. 

Своєю чергою НАЗК заявило, що в ухваленому документі є низка недопрацювань, які потрібно усунути до другого читання. Зокрема, у Нацагентстві назвали три основні аспекти законопроєкту, які потребують змін.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок