Пропозиція прирівняти корупцію до державної зради на час дії воєнного стану та передати справи СБУ. НАБУ і САП не одобрюють. Генпрокурор в роздумах

По матеріалам Дзеркала тижня
05.09.2023 · 16:08 · переглядів - 299

Президент повідомив, що звертатиметься з цією ініціативою до парламенту. Цікаво, що головні антикорупційні органи, поки що таку думку Володимира Зеленського в боротьбі зі зловживаннями не розділяють в повній мірі

Пропозиція прирівняти корупцію до державної зради на час дії воєнного стану та передати справи СБУ. НАБУ і САП не одобрюють. Генпрокурор в роздумах
Директор НАБУ Семен Кривонос та керівник САП Олександр Клименко

Будь-яке втручання у підслідність антикорупційних органів є загрозою незалежності Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, заявили директор НАБУ Семен Кривонос та керівник САП Олександр Клименко, коментуючи ініціативу президента України Володимира Зеленського прирівняти корупцію у воєнний час до державної зради та створити можливість передачі цих справ у підслідність СБУ.

«Виняткова підслідність НАБУ щодо топ-корупції – це фундамент незалежності антикорупційних органів… база, на якій створювалася антикорупційна інфраструктура. Я думаю, що це не підлягає жодному обговоренню», - наголосив Кривонос.  

Він підкреслив, що «виняткова підслідність НАБУ має залишатися у тій редакції, в якій є».

«Я повністю підтримую. Будь-яке втручання у нашу підслідність і спроба якимось чином на неї вплинути – це певним чином загроза нашій незалежності», - сказав у свою чергу Клименко.

Генпрокурор Андрій Костін, який раніше не проявляв ентузіазму у питанні щодо необхідності посиленні боротьби із корупцією серед високопосадовців, заявив, що НАБУ та САП «не можуть втратити і частини того, що в них є і чого вони досягли», однак напряму відмовився оцінювати ідею президента.

«Я не хотів би відповідати на питання про те, яким чином може розвиватися кримінально-процесуальне законодавство, якщо це питання переходить у політичну площину», - сказав він.

При цьому Костін додав, що вважає своїм обов’язком «спроби залучити якнайбільше органів до здійснення антикорупційної діяльності» та «дати можливість, щоб кожен орган досудового розслідування міг ефективно виконувати свою роботу».

«Будь-яка ідея має обговорюватися. Це обговорення має бути відкритим, професійним, для того, щоб рішення, які ухвалює законодавець, були на користь розвитку нашої країни», - додав Костін.

Президент Володимир Зеленський 27 серпня заявив, що пропонуватиме парламенту прирівняти корупцію до державної зради на час дії воєнного стану. Право на розслідування цих злочинів отримає в тому числі Служба безпеки України, хоча корупційні злочини є виключною компетенцією Національного антикорупційного бюро. 

Джерела ZN.UA в офісі президента повідомили, що спочатку НАБУ планували залишити лише дрібні корупційні розслідування, але після супротиву західних партнерів вирішили надати СБУ право паралельно вести розслідування великих корупційних справ. У разі виникнення розслідувань, що дублюють один одного в НАБУ і СБУ, рішення про підслідність буде приймати офіс генпрокурора.

Джерела ZN.UA в НАБУ підкреслили, що в разі таких змін будь-яку справу в НАБУ можна буде забрати, і для цього будуть законодавчі підстави, що матиме за собою низку негативних наслідків.

Як зазначив у свою чергу керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін, такі зміни до закону дадуть змогу Офісу президента захистити своїх топ-корупціонерів.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок