ПЦУ переходить на новий календар: сьогодні питання розгляне Архієрейський собор

По матеріалам Еспресо
24.05.2023 · 12:03 · переглядів - 640

Архієрейський собор ПЦУ в середу, 24 травня, розгляне календарне питання та, ймовірно, затвердить новий церковний календар

ПЦУ переходить на новий календар: сьогодні питання розгляне Архієрейський собор
Фото: pomisna.info

Про це повідомили у пресслужбі ПЦУ.

Під час засідання Священного синоду у вівторок, 23 травня, було схвалено порядок денний Архієрейського собору Православної церкви України, який збереться на засідання сьогодні, 24 травня.

"Синод заслухав повідомлення Митрополита Київського і всієї України Епіфанія про календарне питання та пропозиції з цього приводу, які після обговорення були затверджені для розгляду Архієрейським собором Православної церкви України", – йдеться в повідомленні.

Як повідомляє BBC, предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній заявив, що питання вже вирішене й з 1 вересня перехід буде. Хоча формально після Архієрейського собору перехід ще має затвердити помісний собор церкви 27 липня 2023 року.

Митрополит Вінницький Симеон перед початком собору в Києві прокоментував для ВВС:

"Раніше казали польські (католицькі) і українські (православні) свята, а сьогодні кажуть українські і московські свята. Новий календар буде українським, а ті, хто залишаються на старому – трішечки на московському".

Коли календарну реформу ПЦУ затвердять, то вже з 1 вересня релігійні свята відзначатимуть по-новому. Зокрема, Різдво святкуватимуть 25 грудня, а не 7 січня. Змістяться й інші свята - Покрова (1 жовтня), Водохреща (6 січня), Миколая (6 грудня) тощо. Утім, найімовірніше, це не стосуватиметься Великодня й інших свят Пасхалії, тобто не нерухомих, а пов'язаних з відзначенням Пасхи.

6 січня цього року глава ПЦУ Епіфаній зазначав, що на Священному синоді Православної церкви України планують дозволити перейти на новоюліанський календар тим парафіям, які вирішать зробити це повністю. Відтак на засіданні Синоду 2 лютого парафіям і монастирям Православної церкви України дозволили переходити на новоюліанський календар і затвердили порядок надання благословення на його використання. Під час засідання 2 лютого Синод також ухвалив рішення про те, що в травні 2023 року на засіданні Архієрейського собору ПЦУ буде обговорено календарну реформу.

6 лютого цього року УГКЦ оголосила про перехід з 1 вересня 2023 року на новий календар за рішенням Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні та опублікувала календар. А 7 лютого митрополит Євстратій зазначив, що "є всі підстави для позитивного рішення" про перехід ПЦУ на новий календар.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок