УПЦ (МП) не покинула Лавру, Мінкульт звернувся до поліції через перешкоджання роботі комісії

По матеріалам Еспресо
30.03.2023 · 17:49 · переглядів - 297

Комісія з приймання-передачі державного майна національного заповідника "Києво-Печерська лавра" не змогла розпочати роботу, через що Міністерство культури звернулося до поліції

УПЦ (МП) не покинула Лавру, Мінкульт звернувся до поліції через перешкоджання роботі комісії
Києво-Печерська лавра (Фото: reuters)

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у facebook

"Маємо констатувати, що через фізичні перешкоди з боку УПЦ МП комісія з приймання-передачі державного майна Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" не змогла розпочати роботу сьогодні", - заявив він.

За словами посадовця, представники монастиря від Свято-Успенської Києво-Печерської лаври, які входять до складу комісії, не змогли пояснити, хто має ключі від будівлі, перевірка якої була запланована. Крім того, також численні невідомі перешкоджали потраплянню членів комісії всередину будівлі.

"За фактом перешкоджання роботи комісії було подано заяву в поліцію. Брутальна поведінка представників УПЦ (МП) щодо представників комісії глибоко дисонує з їхніми закликами до Бога. Завтра комісія продовжить свою роботу в будь-якому разі", - написав міністр.

Про те, що комісії Мінкульту, яка мала перевірити дві будівлі Лаври, перешкоджають віряни, представники УПЦ (МП) не залишили заповідник, а митрополита Павла викликали до СБУ, раніше інформувала кореспондентка Еспресо Валерія Пашко.

Митрополит Павло Лебідь (у народі відомий за прізвиськом Паша-Мерседес) розповів, що представники УПЦ (МП) не покинуть територію заповідника до рішення суду, також Павло ствердив, що вчора його викликали в СБУ.

Митрополит Павло серед іншого заявив в інтерв'ю журналістам, що українська влада бреше щодо мирного виселення УПЦ (МП) з Києво-Печерської лаври. Зокрема він зазначив, що у представників московського патріархату немає порушень.

"Вони сьогодні о 10 ранку мають нас виселяти, хоча я просив їх дати нам на це півтора місяця, - не дали... Вони не мають права. Хто така РНБО? Сьогодні вона є, завтра її немає", - сказав він.

Зокрема на питання журналіста щодо присутності комісії Міністерства культури в Лаврі митрополит Павло наголосив, що віряни не пускатимуть її "допоки не буде рішення суду". 

30 березня до Києво-Печерської лаври мала прибути комісія Міністерства культури України та перевірити дві будівлі, однак віряни перешкоджали роботі фахівців на території заповідника.

Нагадаємо, 29 березня УПЦ (МП) мала покинути Києво-Печерську лавру: на території заповідника зібралися віряни, відбулася літургія, також представники патріархату подали позов до суду через розірвання договору про оренду заповідника. У Мінкульті ствердили, що допоки Господарський суд не ухвалить рішення про забезпечення клопотання УПЦ (МП), її представники не мають правових підстав перебувати на території Лаври.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що Києво-Печерська лавра має бути звільнена, але проти представників УПЦ МП силу застосовувати не будуть. Данілов наголосив, що ченців ніхто не виселяє, але закони України мають виконуватися всіма.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок