В одній з громад на Волині запрацювала муніципальна варта. Очолив її переселенець із Бердянська

По матеріалам Суспільного
12.03.2023 · 15:22 · переглядів - 2362

У Ковельській громаді місяць тому запрацювала муніципальна варта. Очолив її переселенець із Запорізької області, який працював помічником міського голови Бердянська Сергій Мазуров

В одній з громад на Волині запрацювала муніципальна варта. Очолив її переселенець із Бердянська
Місяць тому у Ковелі запрацювала муніципальна варта. Фото: Суспільне Луцьк

На яких законодавчих засадах працює новоутворений структурний підрозділ Ковельської громади, як організували його роботу, хто там працює та що кажуть ковельчани дізнавалась кореспондентка Суспільного.

Як працює муніципальна варта у Ковельській громаді

Муніципальну варту у Ковелі створили місяць тому. Зі слів міського голови Ігоря Чайки, у муніципальній варті працює четверо працівників: три інспектори та керівник. На крайній сесії міської ради на роботу муніципальної варти виділили 75 тисяч 400 гривень для придбання уніформи та близько 280 тисяч гривень на закупівлю комп'ютерного обладнання і меблів, – говорить Ігор Чайка.

Ковельський міський голова Ігор Чайка. Фото: Суспільне Луцьк

"Оклад в начальника муніципальної варти – 7 тисяч 100 гривень, в інспекторів 4 тисячі 400 гривень. З усіма можливими доплатами та преміями заробітна плата співробітника відділу муніципальної варти сягне приблизно 15-ти тисяч гривень на місяць", – каже міський голова Ковеля.

Керівником Ковельської муніципальної варти запропонували стати переселенцю із Бердянська Сергію Мазурову. Він подав своє резюме до міської ради. Його кандидатура зацікавила, тому що чоловік має дві вищі освіти та досвід роботи в органах місцевого самоврядування, – говорить Ігор Чайка.

Муніципальну варту у Ковелі очолив переселенець з Бердянська

У жовтні минулого року 37-річний Сергій Мазуров приїхав на Волині. Про Ковель, – каже, – дізнався від знайомих, тут і залишився.

В окупованому Бердянську чоловік пробув п'ять місяців. До повномасштабного вторгнення працював помічником міського голови. Каже: окупанти тероризували його колег, вимагали йти на співпрацю.

Керівник муніципальної варти, переселенець з Бердянська Сергій Мазуров. Фото: Суспільне Луцьк

"Ми всі розуміли, що прийде час і доведеться всім проходити через підвал. І наскільки ми знаємо – не всі з цих підвалів виходять", – говорить Сергій Мазуров.

Після того, як Сергій Мазуров приїхав на Волинь, – каже, – став на військовий облік та подав резюме у міську раду. Через місяць йому запропонували очолити Муніципальну варту громаді.

Що кажуть ковельчани про роботу муніципальної варти

Інспектори муніципальної варти Ігор та Роман пересуваються містом власним автомобілем. Кажуть, що їхня робота нині полягає в інформуванні підприємців щодо правил благоустрою. Містянам роздають спеціальні пам'ятки.

Інспектори муніципальної варти Ігор та Роман. Фото: Суспільне Луцьк

"Головним завданням відділу зараз є контроль за дотриманням правил благоустрою: це і сміття, і стихійна торгівля. Але ми перед собою поставили перше завдання – це ні в якому разі не бути каральним органом", – каже керівник муніципальної варти.

Найближчі місяці інспектори муніципальної варти складати адмінпротоколи на мешканців громади не будуть, при виявленні порушень видаватимуть приписи.

Ковельчани, з якими поспілкувалася кореспондентка Суспільного про створення муніципальної варти кажуть таке.

Законодавчі засади роботи муніципальної варти

Як розповіла Суспільному директорка волинського відділення Асоціації міст України Мар'яна Конончук, в Україні ще не ухвалили Закон про муніципальну варту. Рішення про її створення приймають міські ради, вони ж розробляють положення, згідно з яким вона працює. Каже: це вигідно для місцевих рад, для забезпечення правопорядку та благоустрою, а також для виконання рішень виконавчого комітету місцевої влади.

Директорка волинського відділення Асоціації міст України Мар'яна Конончук. Фото: Суспільне Луцьк

"Муніципальні варти у містах є самоокупними, тому що доходи від адміністративних штрафів за не правильні паркування, наприклад, надходить до бюджету", – каже Мар'яна Конончук.

Зі слів Мар'яни Конончук, муніципальна варта не має повноважень правоохоронних органів, а її співробітники є працівниками міської ради. Станом на сьогодні, розповідає, на Волині діють чотири відділи муніципальної варти у Луцьку, Нововолинську, Володимирі та Ковелі.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 28 березень, четвер 2024
вчора, 27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок