Верховна Рада розірвала всі договори з росією щодо Азовського моря

По матеріалам hromadske
24.02.2023 · 17:40 · переглядів - 1545

Верховна Рада денонсувала Договір між Україною та росією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки

Верховна Рада розірвала всі договори з росією щодо Азовського моря

Про це повідомили народні депутати Ярослав Железняк та Олексій Гончаренко.

За відповідне рішення проголосували 303 народні депутати.

Цей договір був підписаний у 2003 році у Керчі тодішніми президентами України та росії Леонідом Кучмою та володимиром путіним. У той час розвивався конфлікт між країнами щодо острова Тузла: росія спробувала побудувати дамбу від Таманського півострова (рф) до Тузли (Україна) через Керченську протоку.

Так, цей договір зазначає, що Азовське море та Керченська протока «історично є внутрішніми водами України та росії», море розмежовується лінією держкордону, а торговельні, військові та інші державні судна під прапором України або росії, що експлуатуються в некомерційних цілях, користуються свободою судноплавства в Азовському морі та Керченській протоці.

Та у 2018 році під час виходу з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських катерах «Бердянськ», «Нікополь» та «Яни Капу», які поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку. Тоді росія захопила в полон 24 українських військовослужбовців. Після тривалих переговорів обміняти полонених вдалося у 2019 році.

Закон про денонсацію договору щодо Керченської протоки вже вносили до Верховної Ради у 2018 році. Але розірвати угоду вдалося тільки зараз.

«Краще пізно, ніж ніколи. Але зараз про якісь морські договори з рф і мови бути не може. Треба розривати всі угоди. Жодних договорів з агресором», — пише Гончаренко.

Железняк повідомив, що парламент також проголосував за вихід з Угоди про створення Чорноморської групи військово-морського співробітництва.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок