Водій із Дніпра розповів, як евакуйовував людей з Бердянська та інших окупованих територій

По матеріалам vgorode
25.05.2023 · 13:24 · переглядів - 1409

Водій автобуса №146Б Олександр із Дніпра спочатку возив гуманітарну допомогу та евакуював людей, а зараз – зі зброєю в руках захищає рідну землю.

Водій із Дніпра розповів, як евакуйовував людей з Бердянська та інших окупованих територій

Олександр розповів, що з початком повномасштабного вторгнення перед водіями постали нові завданнях. Їх допомога знадобилася в гарячих точках та на окупованих територіях.

- Я сказав – все зробимо. Поспілкувався з хлопцями, у нас вийшов "кістяк" з 15-20 водіїв, які не відмовили жодного разу. Ми, можна сказати, жили на підприємстві. У постійній готовності навіть вночі: за п'ять хвилин зібралися та поїхали. А це квиток в один кінець: ти або пан, або пропав. Ми знали, що можемо не повернутися. Але треба було забрати людей та вивезти їх в безпечне місце – згадує чоловік. У департаменті транспорту розповіли, що Олександр їздив і на Херсонщину, і на Харківщину, і на Донеччину, і на Сумщину. Разом з колегами-водіями бував на нулі та під прицілом зброї, двічі вибирався з оточення. Та найсильніше в пам’яті закарбувалася велика евакуація з-під Бердянська. - Кажу хлопцям: "Їдемо на окуповану територію. Я не знаю, як себе поведуть орки, що вони будуть робити. Можуть бути провокації. Хочете – їдьте, не хочете – ні". Всі сказали, що поїдуть, – ділиться Олександр. 

Тоді зібралася велика колона – з різних автопідприємств Дніпра. Окупанти обшукували транспорт на кожному блокпосту, а заразом – крали солярку з бензовоза та їжу з пакунків з гуманітарною допомогою. Із усіма цими зупинками до Бердянська добиралися півтори доби. Тільки-но під’їхали до міста, побачили у порту стовп диму – наші захисники влучили десантний корабель окупантів.

- Я зрозумів, що це надовго. Ледве домовилися, аби ми перевантажили гуманітарну допомогу в швидкі, щоб вони заїхали в Бердянськ та вивантажили елементарне – дитяче харчування, підгузки, медикаменти. Коли кинули клич, що стоїть колона перед містом, вийшло стільки людей! Їм було все одно, що їх можуть розстріляти. Вони пішки до нас йшли зо 3-4 кілометри, все – аби виїхати. Ми намагалися забрати по максимуму. Тоді було близько 50 автобусів, на них ми вивезли десь 3,5 тисячі людей, – розповідає водій.

На зворотному шляху окупанти знов влаштували терор – через обшуки на кожному блокпосту колона стояла по кілька годин. А коли доїхала до Василівки, застрягла там на дві доби – без їжі та води. В кожному автобусі – десятки людей, серед них – матусі з немовлятами.

- Згодом підвезли воду та хліб. Більше нічого не було. Коли вже проїхали Василівку, було приємно їхати через наші блокпости. Співробітники поліції бачили нас і плакали. Ми зробили добру справу. Не за славою та не за грошима їхали, просто виконували свою роботу. Я ще з 2014 року на тимчасово окуповані території возив гуманітарні вантажі. Бачив, як там люди живуть. Тому одразу, коли сказали, що треба їхати, я не відмовляв. Возив, поки не призвали до армії, – каже Олександр.

Чоловік згадує, що було важко, коли стався приліт на їхню базу. Вони тоді перейшли на великі автобуси, навчилися їх ремонтувати, зібрали гарний колектив. Підприємство відновилося і зараз продовжує перевозити пасажирів.

Олександр із січня боронить рідну землю в лавах ЗСУ. Нещодавно отримав бойове поранення, тож зараз проходить реабілітацію. Потім він повернеться на фронт. Та водій зізнається, він дуже сумує за роботою. 




Останні новини Бердянська
вчора, 19 квітень, п'ятниця 2024
18 квітень, четвер 2024
17 квітень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок