Як пережити блекаути і зберегти ментальне здоров'я?

По матеріалам Еспресо
26.09.2023 · 10:56 · переглядів - 293

З настанням холодів росія все частіше намагатиметься здійснювати атаки на енергетичну інфраструктуру, тому слід підготуватись до можливих віялових відключень електроенергії

Як пережити блекаути і зберегти ментальне здоров'я?

В Міністерстві охорони здоров'я підготували перелік справ, які не лише допоможуть легше пережити можливі блекаути, але й ще й будуть корисними для психічного та фізичного здоров’я, йдеться у фейсбук МОЗ.

Що варто робити:

  • Прогулянки. Але лише зі світловідбивними або світлодіодними аксесуарами (наприклад, браслета чи стрічка або жилет). Ви побачите дуже красиве зоряне небо, яким не бачили його при вуличному освітленні!
  • Механічна робота, що не потребує яскравого освітлення: прибирання, наведення ладу на робочому столі, перепакування сипучих харчів тощо. Збільшення впорядкованості й зменшення хаосу довкола себе – це приємне для мозку явище.
  • Практикувати техніки психологічної самодопомоги, які постійно зберігаєте, але ще не мали часу повернутись. Про багато з них є інформація на сайті МОЗ. Також корисні поради можна знайти на спеціальній сторінці за посиланням.
  • Тренування вдома. Ви можете вже зараз навчитися техніки виконання вправ з тренером (тренеркою), щоб потім вдома мати змогу виконувати їх навіть в сутінках. Також можна завантажити відео, щоб мати його під рукою! 
  • Аудіокниги. Допоможуть якісно провести період відключення світла.
  • Настільні ігри для всієї родини. Це якісний час разом, для якого не потрібне яскраве освітлення та інтернет.
  • Сон. Якщо вже по 9 вечора, можна і не грати в настолки – це ваш давно омріяний шанс виспатися.

МОЗ підготував ці матеріали в межах впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я "Ти як?".



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок