Послуги Державної служби зайнятості вимушеним переселенцям

Бердянськ 24
27.10.2016 · 15:37 · переглядів - 759

В умовах військового конфлікту на сході країни та тимчасової окупації Автономної Республіки Крим зростають обсяги внутрішньої міграції.

Послуги Державної служби зайнятості вимушеним переселенцям

У зв'язку з цим виникає необхідність у створенні належних умов для реалізації економічної активності внутрішньо переміщених осіб, заохоченні роботодавців у збереженні наявних та створенні нових робочих місць, ефективнішому використанні людського капіталу, приведенні форм і методів роботи у відповідність до вимог часу.

У надзвичайній ситуації значно посилюється роль соціальних партнерів та державної служби зайнятості щодо невідкладного вжиття заходів активної політики зайнятості, організації професійного навчання, поглиблення спеціалізації підвищення кваліфікації зазначених осіб за професіями, що користуються попитом в інших регіонах України, та відповідного удосконалення законодавчої  бази.

3 категорією "внутрішньо переміщені особи" державна служба зайнятості стикнулася вперше за майже 25-річний період свого функціонування у 2014 році. Тому перед її персоналом виникають нові завдання, що потребують нестандартних підходів, повної самовіддачі та особливих компетентностей. Адже, визначившись з новим місцем проживання, безробітний у першу чергу розраховує на підтримку держави у працевлаштуванні з метою отримання легальної заробітної плати.

Бердянський міський центр зайнятості докладає значних зусиль для оперативного реагування на потреби вимушених переселенців. Реалізується комплекс заходів щодо їх повернення до продуктивної зайнятості. При цьому під час вирішення проблем забезпечується індивідуальний підхід до кожного, хто звертається за допомогою у працевлаштуванні.

За даними Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Бердянської міської ради станом на 01.10.2016 в м. Бердянську зареєстровано понад 16,4 тис. осіб з числа внутрішньо переміщених.

За 2014-2016 роки до Бердянського міського центру зайнятості  за сприянням у пошуку роботи звернулось 915 внутрішньо переміщених осіб, з них надано статус безробітного 839. Значна кількість переселенців (85%) приїхала з Донецької області.

З числа переселенців, які звернулися до центру зайнятості у 2014-2016 роках, 176 осіб при сприянні служби зайнятості працевлаштувались, 36 - проходили навчання, тринадцять осіб отримали одноразову допомогу по безробіттю та організували власну справу. Охоплено профорієнтаційними послугами - 839 осіб.

Внутрішньо переміщені особи активно залучаються до участі у громадських та тимчасових роботах. Сто вісімдесят дев’ять осіб із числа даної категорії працювали на таких підприємствах міста: Управління праці та соціального захисту населення виконкому Бердянської міської ради, КСП «Зеленгосп», КП «Міський палац спорту», Клінічний санаторій «Бердянськ».

Для вимушених переселенців, які перебувають на обліку в центрі зайнятості, також організовуються тематичні семінари з елементами тренінгу. Мета – підвищення мотивації до праці, розширення власних можливостей професійної  самореалізації, формування впевненості у власних силах.

Окрім групової форми роботи фахівцями служби зайнятості інтенсивно застосовуються й індивідуальний підхід до надання профорієнтаційних послуг вказаній категорії громадян. За 2014-2016 роки  839 осіб з числа переселенців отримали індивідуальні та групові профорієнтаційні послуги, у т.ч. із застосуванням профдіагностичних методик з виявлення схильностей до різних сфер  професійної діяльності.




Останні новини Бердянська
вчора, 26 квітень, п'ятниця 2024
25 квітень, четвер 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок