Пам’ятка про переохолодження та перелік пунктів обігріву у Бердянську

Бердянськ 24
16.12.2016 · 11:40 · переглядів - 1468

Пам’ятка населенню про надання допомоги постраждалим від переохолодження, та перелік пунктів обігріву та місць їх розташування у м. Бердянську

Пам’ятка про переохолодження та перелік пунктів обігріву  у Бердянську

Зимою при великих морозах з’являється небезпека обмороження людей на вулиці. Відділ з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту населення та охорони праці нагадує, що у нашому місті працюють пункти обігріву.

Перелік пунктів обігріву та місць їх розташування у м. Бердянську

№ з/п Найменування установи, закладу (або пересувний)   Адреса розташування Час роботи
1. Притулок-нічліжка “Город-убежище” церкви “Город убежище” вул. Польська (К.Лібкнехта), 15-В З 16:00 до 08:00  щоденно
2. Пункт обігріву «Червоного Хреста» вул. Привокзальна (Енгельса), 42 З 8:00 до 17:00 у робочі дні
3. Служба обліку бездомних громадян пр. Праці, 47/14, каб. № 7 З 8:00 до 17:00  у робочі дні

Навіть не дуже значне пониження температури, як для наших широт, в Україні призвело до сотень людських жертв. Однак багатьох із трагічних випадків не сталося б, якби постраждалим було надано своєчасну і кваліфіковану допомогу.

Гіпотермія полягає в загальному переохолодженні тіла, коли організм не в змозі компенсувати втрату тепла.

Анатомія і фізіологія гіпотермії

При впливі холоду на організм відбувається звуження кровоносних судин, які розташовані близько до шкіряного покриву, і тепла кров прямує углиб тіла. Таким чином зменшується нормальна температура тіла. Якщо організм не в змозі підтримувати постійну температуру тіла, у людини починається озноб, в результаті чого за рахунок м’язової діяльності виробляється додаткова кількість тепла. Гіпотермія відбувається внаслідок переохолодження всього організму при порушенні процесу терморегуляції. При гіпотермії температура тіла падає нижче 35 С. При цьому виникає серцева аритмія і в кінцевому підсумку відбувається зупинка серця. Настає смерть.

Причини гіпотермії

Гіпотермія викликається довгочасним впливом низьких температур, коли організм вже не в змозі виконувати функцію терморегуляції. Такі фактори, як температура і вологість навколишнього середовища, стан шкіряного покриву (суха чи волога шкіра), сила вітру і тривалість впливу холоду, впливають на здібність організму регулювати температуру тіла перед настанням стану гіпотермії.

Деякі особи схильні до гіпотермії. До них належать:

  • особи, які багато часу перебувають на холоді;
  • люди похилого віку;
  • маленькі діти;
  • особи, що мають проблеми зі здоров’ям;
  • особи, в яких у минулому були стани гіпотермії;
  • особи із захворюванням серця або станами, які викликають порушення кровообігу.

Стан гіпотермії може настати і при температурі вище точки замерзання. Це може статися з особами похилого віку, які проживають у погано опалюваних приміщеннях, погано харчуються і малорухливі. Бездомні також відносяться до групи ризику. Вживання деяких речовин таких, як алкоголь і барбітурати, можуть порушити нормальну реакцію організму на вплив холоду і викликати гіпотермію значно швидше. Захворювання і певні стани організму, наприклад, інфекція, гіперглікемія (зниження вмісту цукру в крові), інсульт і пухлина мозку також роблять гіпотермію більш імовірною.

Профілактика гіпотермії

Стан гіпотермії, звичайно, треба уникати, керуючись здоровим глуздом і такими правилами:

  • носіть головний убір і одяг із шерстяної тканини або хутра, які утворюють прошарок теплого повітря між тілом і одягом;
  • споживайте більше теплого пиття, це сприяє кращій терморегуляції організму. Якщо гаряче пиття недоступне, пийте побільше простої води. Уникайте споживання напоїв, які містять алкоголь і кофеїн, так як вони перешкоджають виробленню тепла організмом;
  • як тільки у вас починається озноб, укривайтеся в теплому місці і дайте організму зігрітися;
  • якщо на холоді ваш одяг змок, як можна швидше змініть його на сухий.

Ознаки і симптоми гіпотермії

  • тремтіння і озноб, які можуть бути відсутні на більш пізніх стадіях;
  • оніміння;
  • втрата координації рухів;
  • зніяковіння, незвична манера поведінки;
  • температура тіла нижче 35 С.

Перша допомога при гіпотермії

Якщо у постраждалого одночасно спостерігаються ознаки відмороження і гіпотермії, в першу чергу надайте допомогу як при гіпотермії. Цей стан може призвести до смерті, якщо людину терміново не зігріти. Але навіть у цьому випадку не варто залишати без уваги відмороження, яке при тяжкому ступені може призвести до ампутації пошкодженої частини тіла.

Гіпотермія відноситься до невідкладних медичних станів. Дотримуйтесь принципів надання першої допомоги і прийміть додатково спеціальні заходи при гіпотермії:

  • викликайте “швидку допомогу”;
  • поступово відігрійте постраждалого, загорнувши його в ковдри або сухий одяг;
  • не намагайтеся зігріти тіло постраждалого дуже швидко. Не занурюйте його в теплу воду. Швидке обігрівання може викликати серцеві проблеми. Будьте надзвичайно уважними при поводженні з постраждалим;
  • по можливості, прикладіть до тіла теплий предмет (гарячу грілку, пляшки з теплою водою);
  • дайте тепле пиття, якщо постраждалий при свідомості.



Останні новини Бердянська
вчора, 26 квітень, п'ятниця 2024
25 квітень, четвер 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок