Своє єдине досягнення влада власноруч нівелює. Громадський бюджет перетворюють на банальне фінансування мікрорайонів

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
18.05.2018 · 08:49 · переглядів - 861

Єдиним абсолютно 100-відсотковим досягненням міської влади було запровадження в Бердянську Громадського бюджету

Своє єдине досягнення влада власноруч нівелює. Громадський бюджет перетворюють на банальне фінансування мікрорайонів

Ініціативні мешканці отримували можливість реалізувати свої креативні і найбільш популярні серед бердянців ідеї, за кошти міського бюджету. На чергову сесію виносить проект Громадського бюджету на наступний рік, в якому пропонується переглянути основоположні принципи Бюджету участі.

Два роки в нашому місті запроваджується Громадський бюджет.

На першому етапі — Бердянськ був серед лідерів в Україні, хто втілив принципи Бюджету участі. Перший рік проект отримав надзвичайно широку популярність. Практика засвідчила, що мешканці відгукнулись на цю ініціативу і готові і далі співпрацювати. Для цього необхідно було внести зміни в Положення про Громадський бюджет, а саме дозволити капітальні ремонти (безліч пропозицій надходило про створення скверів, паркових зон, зон відпочинку і т.д.). І ще було доцільно збільшити обсяги Громадського бюджету — 1,5 мільйони явно не вистачало, щоб охопити і реалізувати якомога більше креативних пропозицій активістів. В минулому році, екс-заступник мера Ірина Плющій виступила з такими ініціативами, однак по двом вищенаведеним пунктам підтримку в депутатському корпусі не було знайдено. Як результат — другий етап Громадського бюджету хоч і був успішним, однак запал у багатьох мешканців зник.

На 2019 рік міська влада планує продовжувати практику Громадського бюджету.

Сума залишається незмінною — 1,5 мільйони. Однак в наступному році пропонується принципово переглянути підхід до розподілення коштів. Якщо раніше проекти розподілялись на великі та малі (за обсягами фінансування) і виставлялись на голосування, то тепер пропонується загальний обсяг Бюджету участі розподілити таким чином — 30% на загальноміські проекти, це 369 тисяч гривень, а решту 70% - між мікрорайонами. З такою ініціативою виступила заступник міського голови, яка наразі курує економічний блок — Юлія Дойнова.

Вже навіть визначено, пропорційно до кожного мікрорайону, скільки зможе отримати кожен населений пункт. Так, за інформацією Юлії Дойнової порядок цифр наступний:

  • Слобідка+Коса (два мікрорайони об'єднують в один, в рамках Громадського бюджету) — 75,9 тис.;
  • 8 березня — 84,7 тис.;
  • Військове містечко — 75 тис.;
  • Азмол — 88,1 тис.;
  • Скловолокно — 139,3 тис.;
  • Колонія-Макорти — 110,7 тис.;
  • Нагірна частина — 119,7 тис.;
  • АКЗ — 88,1 тис.;
  • РТС — 86,6 тис.;
  • Ліски — 78,1 тис.;
  • Центр+32 округ — 160 тис.

Всього — 1 мільйон 106 тисяч гривень.

Як пояснила Юлія Дойнова, активи комітетів мікрорайонів не задовольняв принцип, коли переможцями могли стати проекти з одного мікрорайону. Юлія Вікторівна наголосила, що подібний підхід практикується і в Польщі. Піддавати сумніву інформацію заступника мера, ми, звичайно ж, не будемо. Однак в українських реаліях і безпосередньо в бердянському вимірі розподілення коштів до самого процесу голосування перетворюється у своєрідні фінансові квоти для мікрорайонів.

Суть Громадського бюджету, коли люди самостійно своїм голосуванням визначають найбільш гідні проекти для реалізації — нівелюється. Натомість запроваджується загальнообов'язковий принцип для всіх мікрорайонів розробити і подати свої проекти. Ця ініціатива викликає чимало запитань, адже сама електронна програма, яку розробляли фахівці з Києва не передбачає голосування по окремим мікрорайонам. Влада ще має час переглянути свої нововведення, адже прагнення догодити депутатам для чиновників не має бути пріоритетним.




Останні новини Бердянська
вчора, 26 квітень, п'ятниця 2024
25 квітень, четвер 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок