Регламентний комітет не підтримав подання Генпрокурора по притягненню Пономарьова до кримінальної відповідальності

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
07.06.2018 · 17:25 · переглядів - 3607

Регламентний комітет Верховної Ради України розглянув подання Генерального прокурора України Юрія Луценка про притягнення до кримінальної відповідальності нардепа Олександра Пономарьова за перешкоджання журналістській діяльності. Члени комітету, за виключенням одного, визнали подання необґрунтованим та невмотивованим.

Регламентний комітет не підтримав подання Генпрокурора по притягненню Пономарьова до кримінальної відповідальності

Генеральний прокурор України Юрій Луценко, в своєму виступі, наголосив, що в діях Олександра Пономарьова є "завершений склад злочину". Бесіду двох депутатів Верховної Ради в кулуарах вважати особистою не можна. Тим більше, що мова йшла про справу, яка має високий суспільний інтерес. В своїх свідченнях нардеп Сергій Соболєв підтвердив, що з Олександром Пономарьовим вони обговорювали “танковий скандал”, а сама розмова не носила приватний характер.

Прес-служба Верховної Ради підтвердила, що журналісти, у яких Пономарьов вихопив телефони були акредитовані та мали право на зйомку в кулуарах Верховної Ради. Генеральний прокурор Луценко представив фрагменти відеозапису, які підтверджують факт завершеного злочину.

В свою чергу, Олександр Пономарьов вважає, що ситуація була навмисно спровокована його політичним опонентом Сергієм Соболєвим. Дії журналістів Пономарьов також розцінив, як провокацію. Стосовно зовнішнього вигляду та поведінки журналістів Пономарьов заявив, що вони були вкрай нахабні, неохайно вдягнені і нардеп подумав, що вони з Майдану.

Ці слова нардепа Пономарьова наводять на думку, що у парламентаря вкрай негативні асоціації з подіями Майдану. Враховуючи, що Олександр Пономарьов руками голосував за диктаторські закони Януковича, які, власне, і спровокували трагічні події на Майдані незалежності та його минуле в Партії регіонів така позиція є цілком закономірною.

В своє виправдання Пономарьов зазначив, що він не знав, що знімають його журналісти. А невідомі не пред'явили йому своїх посвідчень та при собі не мали бейджиків.

В своїх виступах та запитаннях до Генпрокурора абсолютна більшість депутатів стала на захист Пономарьова. Колега Олександра Сергійовича по депутатській групі "Воля народу" Сергій Шахов пішов ще далі і закликав Генпрокурора притягнути до відповідальності журналістів!

Юрій Луценко акцентував увагу членів регламентного комітету, що злочин є завершеним. Сам процес носить надзвичайно важливий характер, адже стане перевіркою, чи мають гарантії захисту журналісти та чи можна в Україні вільно збирати інформацію. На думку Генерального прокурора, якби аналогічні діяння були скоєні пересічним громадянином, а не депутатом, який має недоторканість, справа давно була б передана до суду.

В підсумку аргументи Юрія Луценка не переконали членів регламентного комітету, які проголосували за необґрунтованість та невмотивованість подання про притягнення до кримінальної відповідальності Олександра Пономарьова.

По завершенню засідання, Юрій Луценко на запитання журналістів зазначив, що розчарований таким рішенням регламентного комітету. На його думку комітет перейняв на себе функції суду і дозволив собі вільне трактування Кримінального кодексу України. Однак, Юрій Луценко розраховує, що його подання все ж буде розглянуто Верховною Радою. Генпрокурор припустив, що це може трапитись на наступному пленарному тижні.

З приводу "танкового скандалу" Юрій Луценко наголосив, що слідство триває. Проводиться експертиза якості мастил "Агрінол". На це можуть піти місяці. Якщо, все ж, буде встановлено, що мастила “Агрінолу” стали причиною виходу з ладу танкових двигунів, Генеральна прокуратура встановлюватиме приналежність фірми “Агрінол” до нардепа Пономарьова.

Ситуація з розглядом подання Генерального прокурора на регламентному комітеті набула ознак комічності. Депутати, які прийшли до влади в результаті Революції Гідності, проігнорували “завершений злочин” Олександра Пономарьова, який навіть на засіданні комітету дозволив собі паплюжити пам'ять Майдану, встали на сторону колишнього члена Партії Регіонів і своїм голосування продемонстрували, що в Україні журналісти абсолютно безправні в протистоянні з депутатами. І, навіть, не виключено, що журналіст, який постраждав від рук депутата, в кінцевому випадку, не буде сам звинувачений у злочинних діяннях.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 26 квітень, п'ятниця 2024
вчора, 25 квітень, четвер 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок