На окупованій ЗАЕС стався витік води з першого контуру реактора

По матеріалам ЛІГА.Бізнес
11.08.2023 · 09:36 · переглядів - 888

На окупованій росіянами Запорізькій атомній електростанції стався інцидент з витоком води з першого контуру реактора в другий

На окупованій ЗАЕС стався витік води з першого контуру реактора
Окупована ЗАЕС (Фото: EPA)

Про це вранці в п'ятницю повідомила НАЕК "Енергоатом".

"Радіологічного викиду в довкілля не було", – йдеться в повідомленні.

Інцидент стався на четвертому реакторі, який росіяни, всупереч умовам ліцензії та вимог Енергоатому, перевели в "гарячий" стан.

У гарячому стані енергоблок не виробляє електроенергію, а бере її з енергосистеми України. Від неї працюють насоси, які гріють воду в першому контурі. Так виробляється пара, яка потім використовується для власних потреб ЗАЕС.

Тепер окупанти почали переводити цей енергоблок в "холодний" стан, а у "гарячий" переведуть шостий енергоблок.

Президент Енергоатому Петро Котін вважає, що нештатна подія на ЗАЕС пов'язана із некомпетентністю поставленого росіянами керівництва станції.

"Цей злочин із навмисним пошкодженням обладнання 4-го енергоблока, яке призвело до порушення цілісності вже трьох із пʼяти наявних фізичних бар'єрів на шляху розповсюдження радіації, витоку потенційно радіоактивної води першого контуру за встановлені межі, пошкодження дорогого обладнання першого контуру, буде розслідуваний", – заявив він.

Енергоатом також повідомив, що ввечері 10 серпня високовольтну лінію зв‘язку 750 кВ, яка вийшла з ладу напередодні вночі, відремонтували. Тому ЗАЕС поки що не загрожує повна втрата зовнішнього живлення.

Раніше, на початку липня у Генштабі ЗСУ повідомили, що росія може готувати провокацію на Запорізькій АЕС, щоб звинуватити в ній Україну.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок