Зміни у Правилах дорожнього руху, що стосуються денних ходових вогнів

По матеріалам Еспресо
23.10.2023 · 11:20 · переглядів - 258

Які оновлення уже внесені Кабінетом Міністрів до Правил дорожнього руху, та як це стосується законодавства Європейського Союзу читайте у матеріалі

Зміни у Правилах дорожнього руху, що стосуються денних ходових вогнів

Кабмін 20 жовтня 2023 року вніс зміни до ПДР, відповідно до яких, незалежно від пори року, водії мають рухатись на механічних транспортних засобах поза населеними пунктами з ввімкненими денними ходовими вогнями, або ближнім світлом фар.

Про це повідомив у Телеграм-каналі представник уряду у Раді Тарас Мельничук. Він також зазначив, що причиною таких нововведень є споріднення українського законодавства з законодавством ЄС.

Однак, зміни торкнулися ще кількох пунктів Правил дорожнього руху, зокрема:

  • перевезення дітей зростом менших від 150 см має здійснюватися лише з використанням спеціальних дитячих утримуючих систем
  • заборона перевезення дітей на задньому сидінні мопеда чи мотоцикла (за деякими винятками)
  • внесені зміни до переліку дорожніх знаків, які відповідають за спеціальні місця для стоянки на автомагістралях та дорогах для автомобілів.

Як це правило діяло до 20 жовтня?

Раніше, відповідно до з пункту 9.8 Правил дорожнього руху, з 1 жовтня по 1 травня всі транспортні засоби, рухаючись за межами населених пунктів мали ввімкнути денні ходові вогні або ближнє світло фар

Дане правило діяло незалежно від часу доби, але встпуло в дію протягом осінньо-зимового сезону. Вмикання ближнього світла фар на машині, навіть протягом світлового дня має кілька практичних обґрунтувань:

  • Покращення видимості. Ввімкнені фари поліпшують видимість автомобіля на дорозі, що особливо важливо в умовах зниженої освітленості, або у важких погодних умовах таких як: дощ, сніг чи туман.
  • Підвищення помітності. Ввімкнені фари зроблять ваш автомобіль більш помітним для інших учасників руху, що сприяє підвищенню безпеки на дорозі та зменшує ризик аварій.

Штраф чи попередження?

За порушення цього пункту ПДР зазвичай водія можуть притягнути до відповідальності за ст. 125 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), відповідно до якого передбачена санкція у вигляді попередження.

Або, інколи поліцейські складають адміністративні протоколи за ч. 2 ст. 122 КУпАП, щодо водіїв, які їдуть за межами населених пунктів без увімкнених ходових вогнів/ближнього світла фар. За цією статтею передбачена відповідальність у вигляді штрафу на суму 425-510 гривень.

Тут йде мова про "Порушення правил користування зовнішніми освітлювальними приладами або попереджувальними сигналами при початку руху чи зміні його напрямку". Але якщо водій їде по трасі і не змінює напрямок руху? Зважаючи на це, він не порушує.

Деякі правоохоронці називають таку ситуацію колізією у законодавстві. А от правозахисники стверджують, що вказана стаття не відповідає описаному вище порушенню. Іншими словами, саме за цією статтею з водіїв не можна стягувати кошти через вимкнені денні ходові вогні чи ближнє світло фар у період з 1 жовтня до початку травня. Тому, низку штрафів виписаних відповідно до цієї статті, суди скасовують.

Однак, не забувайте, дана вимога сприяє загальній безпеці на дорозі, додатковому виділенню транспортного засобу в умовах обмеженої видимості під час осінньо-зимового періоду. Таким чином ви уникаєте ризику для себе та інших водіїв і пішоходів.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок