Коли їжа не в радість або харчове отруєння

Свята пройшли і не у всіх без неприємностей. Важка і жирна їжа, багато різного алкоголю, ранні тепличні овочі приховують в собі неабияку загрозу. І не лише враженням та емоціям, а й вашому організму, якому потрібне ще й довге відновлення після подібних стресових ситуацій

Коли їжа не в радість або харчове отруєння

Мова йде про небезпеку харчового отруєння, яка особливо актуальна в період великих святкувань та сезонних овочів, фруктів, ягід. Організм перенасичений різного роду токсинами і не справляється із їх виведенням, а ця слабкість захисних механізмів нашого тіла унеможливить протистояння більш потужному ворогу. Адже хто впевнений чи не переклеїли стікер в супермаркеті, щоб було менше списання у святковий період. Як і не можна бути переконаним у запевненнях продавця овочів з «грядки» на стихійному ринку або ж того самого м’яса. Контрафактний алкоголь, що може навіть містити технічні спирти, на жаль, досить поширене явище. Щоб ягоди та фрукти були якомога привабливішими, довго зберігались, частенько використовують консерванти, що можуть містити токсини.

Харчове отруєння в дорослих має симптоми такі ж, що й у дітей, але дорослому звичайно легше перенести подібні стани через розуміння потреби в необхідній терапії.

Симптоми харчового отруєння:

  • Відсутність апетиту
  • Загальна слабкість
  • Блювання
  • Біль у животі
  • Діарея
  • Холодний піт
  • Підвищення температури тіла

Організму необхідна детоксикація:

  • Щоб допомогти організму прискорити виведення токсинів, спровокуйте блювання, перед тим випивши кілька стаканів води. Спеціалісти не рекомендують пити соки чи чаї, лише чиста вода, кип’ячена.
  • Не приймайте протидіарейних препаратів, організм включає свої природні захисні механізми.
  • Відновлюйте водно-сольовий баланс, щоб уникнути обезводнення і починайте прийом їжі помаленьку. Почніть з легких овочевих супів без м’ясних бульйонів.
  • Прийміть сорбенти, які допоможуть зв’язати токсичні речовини та вивести їх із організму.

Ефективні ентеросорбенти, як наприклад дієтична добавка Ентероклін (не є лікарським засобом, перед використанням слід проконсультуватися з лікарем ТУ У 10.8-38405950-005:2016) від «Елемент здоров’я», здатні зв’язувати токсини в шлунково-кишковому тракті, тим самим запобігаючи поширення останніх в кровотік. За рахунок наявності в складі окрім високодисперсного діоксиду кремнію, допоміжних пектину, хітозану та лактулози, попереджує колонізацію кишківника патогенною мікрофлорою, поліпшує функціонування травної системи. Ентеросорбент стане в нагоді не лише при харчових отруєннях, а й при алкогольній інтоксикації та інтоксикації хімічними речовинами. Подібний препарат варто тримати в аптечці, особливо в літній період.

Якщо ж у вас чи в дитини блювання не припиняється, з’являються прожилки крові, падає температура варто негайно звертатись за медичною допомогою і ні в якому разі не лікуватись  в домашніх умовах самостійно.



На початок