Йододефіцит: наслідки та профілактика

Йододефіцит: наслідки та профілактика

Весною ми традиційно згадуємо про йододефіцит.  Йод – основний компонент щитоподібної залози, який грає ключову роль в розвитку людини, метаболізму та розвитку мозку. Нестача йоду провокує збої в роботі організму, а саме: порушуються метаболічні процеси та робота органів репродукції; відбуваються збої в роботі нервової системи; з’являються проблеми в роботі серця.

Особливо чутливим до йододефіциту є організм жінки. Наслідками можуть бути порушення менструального циклу, безпліддя. Дефіцит йоду під час вагітності веде до підвищення ризику викидня, мертвонароджуваності, дитячої смертності.

Одним з найбільш явних ознак наявності у людини дефіциту йоду – це розвиток зобу або збільшення щитовидної залози.

За останні роки було досліджено, що йододефіцитна патологія щитоподібної залози в значній мірі посилюється дефіцитом ессенціальних мікроелементів, першочергово  – дефіцитом цинку, заліза, селену, які необхідні для реалізації біологічних ефектів на шляху метаболізму гормонів щитоподібної залози (тиреоїдних).

Одним з перспективних методів профілактики захворювань щитоподібної залози є фітотерапія з використанням рослин, які здатні в значних кількостях акумулювати ті чи інші ессенціальні мікроелементи.

Прикладом таких рослин являється лапчатка біла, вона ж перстач білий (лат. Potentilla alba), яка володіє помітною ефективністю в нормалізації структури і функції щитоподібної залози. Важливе значення має те, що лапчатка біла містить у складі елементарний йод і аніон йодистої кислоти. Йод неодмінний компонент, з якого виникає два основних важливих гормони щитовидної залози: трийодтиронін (Т3) і тетрайодтиронін (Т4), в той час, як селеноцистеїн входить в склад ферменту, що забезпечує активацію тиреоїдних гормонів.

Таким чином, навіть в умовах адекватної йодної забезпеченості, при дефіциті селену дисбаланс тиреоїдних гормонів може зберігатись. Також селен моделює імунітет, являється антиоксидантом і має захисні впливи на цитоплазматичні мембрани, та перешкоджає їх пошкодженню, протидіє порушенню хромосомного матеріалу.

Варто відмітити, що кількість лапчатки та зручність її прийому є важливим для корекції порушеного гормонального фону або профілактики захворювань щитоподібної залози.

Для оптимальної рекомендації з метою попередження та усунення йододефіциту на ринку України присутня дієтична добавка Тіреоклін від «Елемент здоров’я». Основу засобу складають корені лапчатки білої,  дія якої на щитовидну залозу описана вище.

Також в склад Тіреокліну входять квітки та плоди глоду, які покращують обмін речовин, виводять з організму солі важких металів, а також знижують рівень холестерину в крові. Екстракт сухий плодів горобини чорноплідної сприяє відновленню функції щитовидної залози, зниженню рівня цукру та холестерину в крові, зменшує підвищений артеріальний тиск. А біологічно активні речовини екстракту культури штаму Bacillus subtilis активно розчиняють всі чужорідні організму білки, денатуровані білки і нуклеопротеїди, оптимізують обмін речовин, мають імуномоделюючий і дезінтоксикаційний ефекти.

Варто відмітити зручність у застосуванні: лише 2 капсули на день дозволять ефективно потурбуватись про власне здоров’я та самопочуття. Зверніть увагу, що дана дієтична добавка не є лікарським засобом (ТУ У 10.8-33558748-003: 2012). Але перед використання слід проконсультуватися з лікарем.



На початок