Як обрати собі тренажер?

Як обрати собі тренажер?

Кардіотренажери дозволяють отримати високий результат в плані схуднення, витривалості, а також необхідного навантаження на серцево-судинну, дихальну систему, а ось інтенсивного впливу для нарощення м'яз недостатньо. З цим завданням легко справляться силові тренажери, які ми детально розглянемо далі.

Які бувають силові тренажери?

Основне завдання силових тренажерів – підтягнути слабкі мязи, дати необхідне навантаження на ті частини тіла, що потребують корекції. Всі силові тренажери можна розділити на домашні, фітнес-класу та професійні. Найбільш популярними є такі види силових пристроїв для тренувань, як штанги, гирі та гантелі.

  • Гирі здійснюють позитивний вплив на серце, легені і нервову систему, сприяють формуванню правильної постави. Пристрої можуть мати вагу від 4 до 40 кг з кроком в 4 кг. Для шумоізоляції зверху гирі можуть покриватися гумою. Є суцільні та розбірні варіанти.
  • Гантелі розвивають м'язи спини, рук, а також плечові і грудні групи і дозволяють виконувати різні вправи. Вони можуть бути як суцільнолиті (дві кулі у формі шестигранних призм, що з’єднані між собою спеціальним руків’ям) або розбірні (невеликі за розмірами і складаються з дисків, що закріплені на грифі).
  • Штанги допоможуть зробити красиву фігуру і поставу. З її допомогою можна отримати торс, рельєфні м'язи рук, а також широкі плечі. Завдяки жиму в лежачому положенні будуть задіяні м'язи всього тіла. Розрізняють аматорські штанги (з невеликою довжиною та вагою до 120 кг) ,так звані народні (здатні витримати до 150 кг) і олімпійські штанги (вага до 300-600 кг, діаметр отвору при цьому 50-51 см). Окремо виділяють снаряди для пауерліфтингу, що мають жорсткіший гриф діаметром до 29 мм.
  • Турники є незамінними в спортивній гімнастиці. Їх використовують для роботи з м'язами преса, спиною, плечима і хребтом. Турники в комплексі з брусами – хороший спосіб зробити м'язи більш пружними, а своє тіло – спортивним.

Силовые тренажеры

Також є шведські стінки, лавки, атлетичні комплекси та інші присторої, що забезпечать розвиток м’язів спини, грудей, ніг, рук та живота. В залежності від способу фіксації ваги розрізняють тренажери:

  • Під вагою тіла – відрізняються доступністю, досить прості в налаштуванні та використанні. Такі лави, бруси, турніки дозволяють не лише прокачати мускулатуру, але й розвивати більшу гнучкість та витривалість, ряд силових показників, що досить важливо для організму.
  • З вільною вагою, коли м'язи отримують основне навантаження завдяки , коли використанню додаткового обтяження ,яким виступають штанги або гонтелі. Під час роботи на таких силових установках важливо слідкувати за збереженням рівноваги, а також положенням тіла. Свої перші тренування варто виконувати разом з тренером,що допоможе уберегтися від можливих травм під час сильних навантажень на організм. Таким варіантам віддають перевагу лише досвідчені спортсмени, адже вони дозволяють максимально швидко набрати м'язову масу.
  • З вбудованою вагою – в конструкції таких тренажерів є обгумовані й плоскі вантажі, саме вони дозволяють отримати потрібне навантаження. Пристрої здатні впливати на окрему групу м'яз. Даний тип силових тренажерів підійде для новачків, так як має спрямовану дію та мінімізує ризик травмування під час занять.

Ще один універсальний тренажер - фітнес центр, який має складну конструкцію і поєднує в собі комплекс необхідних навантажень на весь організм. З його допомогою краще займатися вдома.

Девушка качает пресс

Як обрати силовий тренажер?

Перш ніж купити силовий тренажер, рекомендуємо визначитися з метою і місцем тренувань. Якщо це буде варіант для дому, потрібно позначити місце, де він буде встановлений і розрахувати габарити майбутнього спортивного пристрою. Також варто звернути увагу на такі особливості:

  • Матеріал повинен бути максимально міцним, від нього буде залежати термін служби і стійкість виробу. Найкращою вважається листова сталь.
  • Троси можуть мати різний вид покриття. Для будинку підійде звичайний пластик, ланцюги і величезні джгути з гуми будуть незручними і громіздкими.
  • На поверхні снаряда не повинно бути ніяких дефектів, подряпин. Під час руху нічого не повинна бовтатися або дзвеніти. Все повинно бути надійно зафіксовано.
  • Практичність - ще один важливий критерій. Покриття піддається сильному забрудненню під час кожного заняття, тому воно повинно швидко і легко чиститься.
  • Краще обирати моделі відомих марок, хоча і коштують вони дорожче, ніж аналоги від невідомих виробників.
  • Швидка зміна ваг без додаткових зусиль і зручне налаштування снаряда.
  • Варто дізнатися, які елементи йдуть в комплекті, а які потрібно придбати окремо, щоб розширити функціонал силового тренажера.

Багатофункціональні станції мають багатий вибір налаштувань, проте не завжди виходить в них розібратися. Головне, спробувати установку в роботі, щоб в суглобах не виникало неприємних відчуттів, а робити вправи було легко і зручно. Рекомендується купувати тренажер лише в спеціалізованих магазинах.



На початок