Поршневі компресори – принцип дії та основні переваги використання

Компресорне устаткування необхідне для обслуговування роботи різноманітного промислового обладнання, що потребує стисненого повітря

Поршневі компресори – принцип дії та основні переваги використання

Якщо вас цікавить компресорне обладнання з категорії «ціна-якість», найкращим рішенням стане придбання поршневого компресора. Популярність даного агрегату досить зрозуміла. Адже пневматичні інструменти, машини та механізми використовуються повсюдно у виробництві, що автоматично робить використання поршневих компресорів необхідністю.

Принцип роботи

Вигляд сучасного поршневого компресора добре ілюструє ресурс Dalgakiran. Щодо внутрішнього устрою та принципу дії обладнання – основним рухомим елементом конструкції виступає поршень, що працює на основі кривошипно-шатунного механізму та виконує зворотно-поступальні рухи. Усі дії виконуються у внутрішньому циліндрі корпусу.

Поршень під час руху в одну сторону виконує нагнітання повітря всередину (через вхідний клапан), після чого повітря охолоджується (завдяки наявності холодоагенту) та стискається при поворотному русі робочого поршня, який вже діє як гідравлічний прес. Стиснений газ при цьому автоматично виштовхується через вихідний клапан.

Переваги та недоліки використання

Поршневі компресори вважаються дещо застарілим, але як і раніше цілком актуальним обладнанням. Вони досить широко використовуються, адже мають наступні переваги:

  • тривалий строк служби;
  • можливість тривалого цілодобового використання;
  • стійкість до несприятливого середовища довкілля;
  • економічна вигідність;
  • робота з різними холодоагентами.

Дуже важливою перевагою поршневих компресорів вважається їх здатність працювати в несприятливих умовах, включно при високому рівні забруднення повітря, а також у вологих та запорошених пилом приміщеннях.

Загалом відмінні експлуатаційні характеристики та висока технологічність забезпечують даному обладнанню багаторічну службу, високу робочу та енергетичну ефективність.

Щодо недоліків, вони також існують. Перш за все, це відсутність холостого ходу та високий вміст масла у стиснутому повітрі (поршневі компресори масляного типу). Це накладає деякі обмеження щодо сфер використання подібного устаткування.

Сфери використання

Завдяки вищезгаданим особливостям, поршневі компресори широко використовуються у багатьох сферах та галузях, зокрема у харчовій промисловості, стоматології, будівельній сфері, машинобудуванні, текстильному виробництві, фарбувальних роботах, обслуговуванні пневматичного обладнання.



На початок