Види електричних систем теплих підлог

Електрична тепла підлога – популярний спосіб обігріву будинку, який може використовуватись у якості допоміжної чи самостійної системи опалення.

Види електричних систем теплих підлог

На сучасному ринку представлена велика кількість пропозицій за різними цінами, серед яких важливо підібрати найкращий варіант.

Види електричних підлог

Електрична тепла підлога має великий попит серед власників приватних будинків та квартир завдяки простоті монтажу, відмінним експлуатаційним властивостям та доступній вартості. Принцип роботи електричної підлоги дуже простий: конструкція складається з декількох шарів сітки та нагрівальних елементів, які рівномірно розподіляють по підлозі кімнати.

Виділяють декілька типів електричної теплої підлоги, кожен з яких має свої переваги та підходить для опалювання певного типу приміщень:

  • кабельний обігрів;

  • інфрачервона тепла підлога.

Кабельна тепла підлога

Кабельний обігрів – оптимальний вибір для приміщень з великою площею. Система має мінімальну вартість у порівнянні з іншими типами обігріву та забезпечує рівномірний обігрів підлоги, підтримує температуру на протязі деякого часу навіть після відключення.

Кабель для теплої підлоги постачається у виді одножильних чи двожильних нагрівальних ниток, покритих тефлоновою ізоляцією. Для укладання кабелю під стяжку основу підлоги вирівнюють для забезпечення рівномірної тепловіддачі, а також кладуть теплоізоляційний матеріал, щоб запобігти втрат тепла. При вкладанні стяжки не допускають порожнеч, тому що у таких ділянках кабель буде перегріватися та швидко вийде з ладу.

Товщина стяжки для кабельного обігріву повинна складати 3-5 см. Після завершення монтажних робіт кабельний обігрів можна вмикати не раніше, ніж через місяць, після повного висихання стяжки. Для використання у якості допоміжної системи опалення достатньо покрити кабелем 30%, для основного опалення – від 50% площі приміщення.

Інфрачервона плівка для теплої підлоги

Інфрачервона тепла підлога постачається у вигляді плівки з вуглецевою основою. Систему обігріву можливо використовувати с будь-яким типом підлогового покриття: паркет, ламінат, лінолеум, килимове покриття. ІЧ-підлога має ряд важливих переваг, серед яких простота монтажу, відсутність негативного впливу на здоров’я людини. Система поєднує у собі економічність та ефективність, але для використання інфрачервоної теплої підлоги як основної системи опалення площа покриття повинна складати 70%.

Інфрачервону плівку вкладають безпосередньо на рівну підлогу під покриття без необхідності залиття бетонної стяжки. Достатньо мати навіть невеликі навички роботи з електропроводкою, щоб самостійно викласти інфрачервону теплу підлогу.

Знаючи особливості кабельного обігріву та інфрачервоної теплої підлоги не важно буде підібрати оптимальну систему опалення. Але можна з впевненістю сказати, що для великих приміщень доцільніше брати кабельний обігрів, а інфрачервона тепла підлога найкраще підійде для кімнат з ламінатом чи килимовим покриттям, а також у якості допоміжної системи опалення.



На початок