Скільки коштує платний хостинг для сайту в Україні

Вартість хостингу залежить від його виду, а також додаткових послуг, якщо вони потрібні.

Вартість хостингу залежить від його виду, а також додаткових послуг, якщо вони потрібні. Для найпростіших проектів якісний хостинг можна знайти за 100-200 гривень на місяць, розміщення складних і високонавантажених сайтів обійдеться дорожче.

Які види хостингу пропонуються

Основні види хостингу – віртуальний хостинг, віртуальний виділений сервер на фізичному сервері чи в хмарі, фізичний сервер, відведений цілком під один проект. Перше коштує найдешевше, останнє – найдорожче, вартість може доходити до кількох тисяч гривень на місяць.

хостинг Україна

Віртуальний хостинг або shared

Це – найбюджетніший варіант. Хороший віртуальний хостинг підійде як для невеликого інтернет-магазину, так і для особистого блогу, форуму, візитівки чи лендингу. Віртуальний хостинг підходить там, де немає можливості багато витратити, немає досвіду адміністрування серверів, а сам проект доволі типовий, і при цьому не очікується великих навантажень – надмірного трафіку, важких файлів.

Віртуальний хостинг передбачає, що користувач отримує в розпорядження акаунт, часто з наперед встановленим рушієм (CMS) чи конструктором сайтів. Він не матиме прав root, не перезавантажуватиме сайт окремо від інших, не потребуватиме іншої операційної системи чи складного програмного забезпечення.

Всі акаунти віртуального хостингу ділять ресурси одного фізичного серверу – пам’ять, потужність процесору, трафік. Це схоже на зручний хостел, де у кожного своя кімната, максимально готова до заселення, і спільні комунікації, кухня, санвузол. Складнощів немає, обслуговування лягає на хостера, а сайт можна зробити на інтуїтивному конструкторі. Замовити надійний хостинг типу shared – це одразу вирішити майже всі проблеми, ви просто заходите в свій акаунт і будуєте сайт. Купити хостинг для сайту можна доволі швидко.

Віртуальний виділений сервер

У віртуального хостингу є недоліки. Це, перш за все, невелика автономність хостингів на сервері. Якщо “сусіди” зазнають підвищеного навантаження, це може сповільнити і ваші сайти. Деяким проектам може бути тісно в рамках обмежень на встановлення програмного забезпечення, відсутності тонких налаштувань. Для таких випадків існує віртуальний виділений сервер (VPS чи VDS) – емуляція фізичної машини з заданими параметрами, розгорнута на фізичному сервері. Іноді VDS розташовують в хмарі. Ви все ще оплачуєте не цілий фізичний сервер, потужність якого буде надмірною, а частину його ресурсів. Проте працюють з ними, наче це окремий комп’ютер з такими технічними характеристиками – він має віртуальний диск пам’яті, віртуальний процесор, здатність пропускати певний трафік і так далі. Вартість хостингу тут буде трохи більша, але цілком реально знайти розміщення за 500-600 гривень на місяць.

Для роботи потрібен певний досвід і навички, бо разом з хостингом надаються права root. Якщо в команді немає адміністратора, послугу керування віртуальним сервером можна замовити у хостинг-провайдера.


скільки коштує хостинг в Україні

На чому можна зекономити

Саме по собі придбання віртуального хостингу або віртуального виділеного серверу є економією, оскільки дозволяє не переплачувати за фізичний сервер.

Придбати хостинг трохи дешевше можна у такий спосіб:

  • скористатися тестовим періодом або придбати хостинг по акції, що передбачає зниження ціни на якийсь термін, приміром, на три місяці чи рік;
  • купити готовий пакет, де безкоштовно додається домен, сертифікат безпеки тощо. Ціна пакету може бути вигідною;
  • в деяких випадках ціна може бути знижена за умови передоплати хостингу надовго – на рік чи кілька років одразу.

При виборі треба звертати увагу не тільки на те, скільки коштує платний хостинг, а й на додаткові умови. Наприклад, якщо вам пропонують безлімітний трафік, насправді в пакеті можуть бути певні обмеження, і варто знати про них зарані. Якщо до хостингу додається панель управління, що спрощує роботу, вона може бути платна або безкоштовна.



На початок