Як законно вирішити питання фінмоніторингу?

Питання успішного проходження фінмоніторингу і безпроблемного проведення операцій за банківськими рахунками набуло актуальності з оновленням у 2020 році законодавства про фінмоніторинг. Введення в дію нових інструментів здійснення фінансового моніторингу продовжується і зараз. Перед клієнтами банків все частіше постає питання – як не наразитися на блокування операцій за рахунками? Як законно вирішити питання фінмоніторингу? Що ж, розглянемо ці питання і поділимось рекомендаціями.

Як законно вирішити питання фінмоніторингу?

Що ж таке фінмоніторинг? Обійдемося без цитат із закону і складних термінів. Фінмоніторинг – це система контролю, формальною метою якої є виявлення і попередження операцій з коштами сумнівного і незаконного походження. Фактично ж, це – лише декларативна мета. Глибша і справжня мета фінмоніторингу – вивести всі доходи з тіні, змусити всіх працювати «в білу», декларувати доходи та сплачувати податки. Законно пройти фінмоніторинг можна лише за наявності підтвердження походження коштів. Так би мовити, законного джерела їх походження.

Коли і як проводиться фінмоніторинг?

Існує помилкове уявлення – фінмоніторинг проводиться лише при отриманні або переказі значних сум коштів. Це – вкрай помилкове уявлення. У певному сенсі фінмоніторинг проводиться завжди через систему контролю за діями клієнта банку, автоматичного моніторингу його операцій і активностей, оновлення наявних у банку відомостей про доходи клієнта. Таким чином, банк створює унікальний «риск-профіль» кожного свого клієнта. Цей підхід має місце до всіх клієнтів незалежно від обсягу операцій за їх рахунками.

Більше того, клієнт, який регулярно проводить операції з великими сумами коштів та має відповідне підтвердження їх походження і документальне пояснення суті операції, навряд чи матиме проблеми з фінмоніторингом. Інша справа – клієнт, який не мав таких обсягів та систематичності операцій, але раптом вирішив отримати нетипову для свого «риск-профілю» оплату чи, навпаки, здійснити переказ коштів.

Як законно вирішити питання фінмоніторингу у такому випадку? Як створити зручний «риск-профіль» клієнта банку для регулярного проведення операцій у необхідних обсягах? Ми забезпечимо вас посиланням на безкоштовну детальну консультацію юристів з варіантами і способами проходження фінмоніторингу у законний спосіб. Але, всьому свій час. З початку поглянемо на операції, які обов’язково та за будь-яких умов потребують детальної перевірки з боку банку.

Які операції обов’язково підпадають під фінмоніторинг?

  • мінімальна перевірка (ідентифікація та верифікація сторін операції) має місце навіть при операціях на суму в 30 тисяч гривень, але це не повноцінна перевірка у рамках фінмоніторингу;

  • повноцінна перевірка проводиться у разі здійснення операцій в еквіваленті 400 тисяч гривень або більше;

  • повноцінна перевірка також проводиться у разі здійснення фінансових операцій, пов’язаних з криптовалютами і віртуальними активами, отримання виграшів від азартних ігор;

  • весь комплекс заходів фінмоніторингу може мати місце і в інших випадках при здійсненні клієнтом нетипових для нього операцій, які не узгоджуються з «риск-профілем» клієнта;

  • більше того, виходячи з вказаного у Положенні Національного Банку України «Про здійснення банками фінмоніторингу», банк може розпочати відповідні процедури лише навіть на підставі виявлення нетипової поведінки клієнта банку, що, на думку НБУ, може проявлятися у надмірній цікавості клієнта до законодавства про фінмоніторинг (несподівано, але так, це правда).

Як законно вирішити питання фінмоніторингу?

Тож, що робити для того щоб законно і спокійно проходити фінмоніторинг і мати можливість проводити операції на необхідні суми коштів? Для цього потрібно: А) мати документи (угоди, податкові декларації, довідки про нарахування заробітної плати), що підтверджують походження коштів у розмірі еквівалентному або більшому за розмір фінансової операції; Б) документи, що підтверджують суть фінансової операції, до прикладу, це може бути договір купівлі-продажу чи надання послуг, розписка про повернення боргу і таке інше. Тобто банк має бачити, що ви у змозі мати і розпоряджатися відповідними сумами і що відповідні операції є реальним (не фіктивними) і законними.

Ми підійшли до головного питання – які документи краще мати для законного проходження фінмоніторингу? Як отримати та оформити такі документи? Не менш важливі при цьому і інші запитання – Які варіанти документального підтвердження походження коштів є в Україні? Що конкретно надавати банку? Як і коли декларувати доходи і чи потрібно це щоб пройти фінансовий моніторинг?

Варіанти і способи  підтвердження доходу при проходженні фінмоніторингу

Відповіді на всі вказані питання можуть надати лише компетентні юристи. Варіантів підтвердження походження коштів існує чимало, але не всі вони підійдуть конкретно вам. Щоб забезпечити вас надійною і перевіреною інформацією про такі варіанти, ділимося посиланням на консультацію юристів об’єднання Legal Support про фінмоніторинг та способи його законного проходження в Україні – Як законно обійти фінмоніторинг? Хоча консультація за посиланням і може бути дещо складною для розуміння, їй варто приділити увагу, оскільки в ній докладно описано всі можливі варіанти і способи документального підтвердження доходу при проходженні фінмоніторингу.

Тепер ви знаєте як законно вирішити питання фінмоніторингу в Україні. Наостанок одна важлива рекомендація для кожного – упереджуйте можливі негативні прояви фінмоніторингу завчасно! Щоб не потрапити у ситуацію, коли банк відмовляється провести фінансову операцію, слід заздалегідь забезпечити наявність документів, які підтверджують походження коштів та, у деяких випадках, пояснюють суть і зміст фінансової операції.


На початок