Як оформити паспорт на ділянку: допомагає Гід з державних послуг

Будівельний паспорт на ділянку – це документ, у якому зазначаються вимоги (містобудівні та архітектурні) до будинку, площа якого не перевищує 500 м2, а кількість поверхів – два.

Як оформити паспорт на ділянку: допомагає Гід з державних послуг

Також він містить рекомендації щодо благоустрою присадибної території. До паспорту включені текстові та графічні матеріали.

На порталі Гід з державних послуг можна знайти всю необхідну інформацію, а також відповіді на часті питання.

Порядок оформлення

Документ можна замовити у районній адміністрації, центрі надання адміністративних послуг або селищній раді за місцем знаходження ділянки. Ця послуга доступна громадянам, підприємцям та організаціям. Заявник може отримати паспорт земельної ділянки особисто або через представника. Для подачі звернення передбачено кілька шляхів:

  • особисто;
  • через поштове відділення;
  • із залученням представника, повноваження якого підтверджуються довіреністю.

Для отримання будівельного паспорту необхідно подати наступні документи:

  • Заява.
  • Копія документу, який підтверджує право на користування або розпорядження землею.
  • Ескізні наміри майбутньої забудови.
  • Будівельний проект (за його наявності).
  • Згода інших власників ділянки на її забудову.

Важливо: Будівельний паспорт дає право на забудову ділянки лише у випадку, якщо площа майбутнього будинку не буде більшою за 500 квадратних метрів. Також закон передбачає обмеження відносно кількості поверхів – їх не повинно бути більше двох. Разом з тим мансарда не береться до уваги при визначенні поверховості об’єкту.

Оформлення документу входить до компетенції уповноваженого органу у сфері містобудування та архітектури. Видача проводиться через центри адміністративних послуг. Послуга безкоштовна. Строк її надання становить 10 днів після подачі пакету документів. Дізнатися про результат можна особисто у співробітника ЦНАПу або через представника, повноваження його підтверджуються довіреністю. Також рішення може бути надіслане на поштову адресу, вказану у заяві.

Як оскаржити відмову

У видачі будівельного паспорту може бути відмовлено у разі подання неповного пакету документів. Друга підстава полягає у невідповідності майбутньої забудови містобудівній документації, детальному плану території, планувальним рішенням та будівельним нормам. Якщо заявник не згодний з прийнятим рішенням, він вправі оскаржити його, подавши позов суду. Заява підписується особисто заявником або його уповноваженим представником.



На початок