М'які або жорсткі колодки — ось у чому питання

Серед водіїв завжди популярні обговорення різниці між м'якими та жорсткими колодками та поради, які краще брати для якого автомобіля

М'які або жорсткі колодки — ось у чому питання

Але багато хто навіть не здогадується, що офіційно ні м'яких, ні жорстких колодок не буває. Замовляючи гальмівні колодки Ланос на маркетплейсі, ви зможете дізнатись рівень їхньої жорсткості тільки у продавця, якщо він є компетентним в таких питаннях, але ніколи не прочитайте про це в технічній документації. Жодний виробник не маркує свої вироби як м'які чи тверді. Звідки ж узявся цей поділ?

Такі висновки зробили самі споживачі, відчувши різницю колодок у процесі експлуатації. Те, що вони не однакові, може дізнатися кожен — з різними колодками гальмування відбувається більш-менш ефективно і рівень комфорту теж різний. Тож сленгові позначення м'якості та твердості — це суто споживацькі характеристики складу фрикційної суміші, що була використана у виготовленні продукту.

З чого складаються колодки

Точніше, із чого складаються фрикційні накладки, тому що металевий корпус нас не надто цікавить. Матеріал накладок має близько 30 компонентів: абразиви, метали, волокна. Раніше активно використовувався асбест, але з кінця 90-х цей практичний, але шкідливий для здоров'я матеріал знаходиться поза законом.

На заміну асбесту прийшли сполуки органіки, сульфіди металів, синтетичні мастила, кевларові та карбонові волокна. Іноді виробники підмішують до складу чимало металевої стружки. Такі колодки як результат стають зносостійкими та дуже «жорсткими», але водночас стирають гальмівні диски.

У цьому полягає секрет відмінностей між колодками — що більше абразивів, то вони жорсткіші. Гальмування відбувається скоріше, комфорту менше, а шуму стає більше. Чим більше мастильних матеріалів, тим колодки «м'якше», повільніше гальмують, проте забезпечують водієві комфорт та тишу.

дрифт по снігу

Від складу суміші залежить і зносостійкість колодок, а заразом і дисків. М'які стираються скоріше, але зберігають диски. Жорсткі «ходитимуть» довше, але диски доведеться міняти швидше. Враховуючи, що диски коштують дорожче за колодки, останній варіант навряд чи можна назвати економічним. Таким чином, ефективність гальмування залишається єдиним плюсом твердих колодок. Якщо ви не ганяєте містом і за містом не порушуєте ПДД, м'які колодки стануть приємнішим та практичнішим варіантом у використанні.



На початок