Безкоштовні канали збуту для українського бізнесу

Безкоштовні канали збуту для українського бізнесу

Розвивати бізнес без використання каналів продажу не вдасться. Тільки часто їх плутають із каналами просування, тому процеси виходять з-під контролю, а бізнес втрачає гроші.

Що таке канал продажу?

Канал продажів - шлях, яким продукт надходить від продавця до клієнта. Іноді трапляється альтернативне визначення - канали збуту.

Важливо розділити поняття «канал продажу» та «просування».

  • Канали продажів відповідають за збут товарів. Продукт виявляється на полиці роздрібної мережі, доставляється через партнерів чи потрапляє до кінцевого споживача через мережу посередників.
  • Канали просування підвищують впізнаваність бренду, залучають ліди та передають їх у канали продажів для конвертації у покупки.

Дивно говорити, що канали трафіку чи продажу можуть бути безкоштовними. Проте такий термін існує. Він не означає, що рекламодавець отримує трафік задарма. Просто тут залежність між витратами та трафіком непряма:

  1. Збільшення витрат може забезпечити зростання трафіку, але не гарантує його.
  2. Скорочення рекламного бюджету необов'язково означає зупинення потоку заявок (довгостроковий ефект).
  3. За кожен клік чи конверсію платити не потрібно.

При цьому вкладатись у розвиток будь-якого каналу необхідно, щоб він продовжував працювати. Умовно безкоштовними називають такі канали залучення трафіку для отрицания клієнтів:

  • SEO (Search Engine Optimization) – оптимізація сайту для підвищення позицій у пошукових системах.
  • SMM (Social Media Marketing) – просування у соціальних мережах.
  • Контент-маркетинг — це всі способи розповсюдження контенту, який буде в першу чергу корисний і цікавий аудиторії, а вже в другу нативно продаватиме.

Чи існують безкоштовні канали продажу взагалі?

Якщо ж говорити про канали збуту, в які не потрібно вкладатися грошима, але треба докласти зусиль для результату, то такими можуть бути комерційні аукціони. Справа в тому, що, на відміну від маркетплейсів, де треба оплачувати розміщення товарів чи послуг, електронний майданчик, на якому проводяться комерційні торги, не вимагає сплати з постачальника, всі витрати за аукціон лягають на замовника. Чому тендери? Тому що вони дозволяють розширити географію продажів, збільшити продаж продукції/послуг та підняти прибуток підприємства.

Процедура участі в торгах доволі проста. Ви обираєте аукціон, реєструєтесь/створюєте власний кабінет, подаєте заявку. Вона має містити пропозицію, яка максимально відповідає вимогам замовника. При цьому вам потрібно ретельно добрати вказаний покупцем пакет документів. Якщо вашу заявку прийнято, ви переходите до наступного етапу - безпосередньо торгів, де маєте запропонувати найвигіднішу ціну. Вона не обов’язково має бути найнижчою, адже замовники на таких аукціонах готові заплатити більше, ніж хочуть ваші конкуренти, якщо ваша пропозиція є дуже привабливою і закриває їх потреби. У разі перемоги на тендері, ви підписуєте договір із замовником, уважно обговорюючи всі деталі. Ось і все.

Не переплутайте, безкоштовно прийняти участь ви можете лише в комерційних торгах. Адже, для участі у публічних, наприклад Держзакупівлі.Онлайн, з вас стягується внесок, який гарантуватиме замовнику виконання вами контракту. Що є досить справедливим, оскільки об‘єми товарів чи послуг на таких аукціонах є на кілька порядків вищими, ніж на комерційних.



На початок